Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ταπεινό, αλλά πανίσχυρο

Το πανίσχυρο αυγό γιορτάζει φέτος σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, με την ετήσια γιορτή να τιμά τη φυσική διατροφική αξία του και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει στη στήριξη της υγείας και της ευεξίας ανθρώπων κάθε ηλικίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, προσκαλεί τους λάτρεις των αυγών να εκτιμήσουν και να τιμήσουν τη μοναδική συμβολή αυτής της «υπερτροφής» στη διατροφή και την υγεία παγκοσμίως.

Το φετινό θέμα το εορτασμού, «Το Πανίσχυρο Αυγό: Πλούσιο σε Φυσική Διατροφική Αξία», γιορτάζει τη μοναδική ικανότητα του αυγού να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε μια απλή και προσιτή μορφή.

Φυσικά πλούσιο σε 13 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το αυγό στηρίζει την υγεία μας σε κάθε στάδιο της ζωής, από την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια έως τη διατήρηση των μυών και τη δύναμη των οστών με την πάροδο του χρόνου. Είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, ευρέως διαθέσιμο και εξαιρετικά ευέλικτο, αποτελώντας μια ισχυρή πλήρη τροφή για οικογένειες, πολιτισμούς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2025, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού & Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ) τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Απόλυτη προτεραιότητα για τις οργανωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 95% της παραγωγής στην Ελλάδα, είναι να προσφέρουν ποιοτικά και διατροφικά ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ελέγχων και διασφάλισης ποιότητας που περιλαμβάνει:

• Σύστημα ιχνηλασιμότητας για κάθε αυγό, μέσω ωοσκοπικού ελέγχου, σήμανσης με σφραγίδα και μοναδικού κωδικού εκτροφής.
• Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών
• Συστηματικές μικροβιολογικές εξετάσεις στις όρνιθες, στις ζωοτροφές και στο
νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής.

Την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών αυτών εγγυώνται τόσο το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των επιχειρήσεων όσο και οι συστηματικοί έλεγχοι από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τα τμήματα διασφάλισης ποιότητας των μεγάλων κέντρων διανομής και διάθεσης, που εφαρμόζουν δικούς τους συμπληρωματικούς ελέγχους, ενισχύοντας περαιτέρω την αλυσίδα ασφάλειας.

Η ΕΔΟΑΠΑ, ως η επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για το αυγό στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έχει θέσει ως βασικούς στόχους της τη στήριξη και την ενδυνάμωση της ελληνικής αυγοπαραγωγής, την τόνωση της εξωστρέφειας και της παρεμβατικότητας του κλάδου και τη διασφάλιση της ελληνικότητας των προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών, στόχοι για τους οποίους τα μέλη της ΕΔΟΑΠΑ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, δίνοντας ισχυρή φωνή στον κλάδο, προστατεύοντας τα προϊόντα και τους κόπους τους και καλλιεργώντας διατροφική συνείδηση υπέρ του ελληνικού αυγού, που θα οδηγήσει, τελικά, στην αύξηση της κατανάλωσης, που είναι το ζητούμενο από όλους.

Η ΕΔΟΑΠΑ καλεί όλους τους λάτρεις των αυγών στην Ελλάδα να συμμετέχουν και στη φετινή γιορτή, λέγοντάς μας πώς τα αυγά δίνουν ενέργεια στη μέρα τους! Με μια φωτογραφία ή με ένα σύντομο βίντεο, γίνετε δημιουργικοί και μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πώς απολαμβάνετε το «πανίσχυρο αυγό», χρησιμοποιώντας τα hashtags #WorldEggDay και #TheMightyEgg.

H ΕΔΟΑΠΑ

Η ΕΔΟΑΠΑ είναι η επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για το αυγό στην Ελλάδα (Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06-10-2022), μέσω της οποίας αντιπροσωπεύεται ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης και ο τομέας της εμπορίας αυγού ή άλλων προϊόντων που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, τυποποίηση και διανομή του εν λόγω προϊόντος.

Με την νομιμοποίηση που της δίνει το ισχύον, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, η ΕΔΟΑΠΑ είναι ο επίσημος συνομιλητής και συνεργάτης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων όσο και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του κλάδου του αυγού, ώστε να ανταποκριθεί στις διεθνείς τάσεις για σύγχρονη και ανταγωνιστική παραγωγή και μεταποίηση.

Διαβάστε επίσης

Το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών – Πώς θα χορηγούνται τα εμβόλια γρίπης, κορονοϊού και RSV

Μέσα στον Οκτώβριο, ξεκινά η λειτουργία του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.