Η ιδέα του σωστού συνδυασμού τροφών, αν και έχει ρίζες στην αρχαιότητα, επανέρχεται δυναμικά στη σύγχρονη διατροφή. Η «τροφολογία» υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζουμε τις τροφές επηρεάζει την πέψη, τον μεταβολισμό και την υγεία συνολικά. Από τη δίαιτα Hay του 1900 έως τις σύγχρονες τάσεις ευεξίας, το ενδιαφέρον για τους ωφέλιμους συνδυασμούς δεν έχει πάψει να μεγαλώνει.
Τι είναι ο συνδυασμός τροφών;
Ο συνδυασμός τροφίμων βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα συνδυάζονται καλά, ενώ άλλα όχι. Η πεποίθηση είναι ότι ο ακατάλληλος συνδυασμός τροφίμων, για παράδειγμα, η κατανάλωση μπριζόλας με πατάτες, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την πέψη.
Γενικά, οι διατροφές που συνδυάζουν τρόφιμα κατατάσσουν τις τροφές σε διαφορετικές ομάδες. Αυτά συνήθως αναλύονται σε υδατάνθρακες και άμυλο, φρούτα (συμπεριλαμβανομένων γλυκών φρούτων, όξινων φρούτων και πεπονιών), λαχανικά, πρωτεϊνες και λίπη. Εναλλακτικά, ορισμένα σχέδια ταξινομούν τα τρόφιμα ως όξινα, αλκαλικά ή ουδέτερα. Οι διατροφές συνδυασμού τροφίμων καθορίζουν πώς πρέπει να συνδυάσετε αυτές τις ομάδες σε ένα γεύμα.
Ωστόσο, οι επιστημονικές αποδείξεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο οι διατροφικοί μύθοι. Όπως εξηγεί ο Dr. Adrian Brown, κλινικός διατροφολόγος στο University College London, «οι περισσότερες θεωρίες γύρω από τον συνδυασμό τροφίμων δεν υποστηρίζονται από δεδομένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ορισμένοι συνδυασμοί δεν έχουν πραγματικά οφέλη για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών».
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι ο συνδυασμός εσπεριδοειδών με φυτικές πηγές σιδήρου. Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος βρίσκεται σε τροφές όπως το σπανάκι ή τα φασόλια. Έτσι, ένα πιάτο φακές με λίγο λεμόνι δεν είναι απλώς νόστιμο είναι και βιοχημικά ωφέλιμο κια βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Αντίστοιχα, η παρουσία υγιεινών λιπαρών σε ένα γεύμα με καρότα, μπρόκολο ή σπανάκι βοηθά στην απορρόφηση των καροτενοειδών, των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα. Ένα κουταλάκι ελαιόλαδο ή λίγο αβοκάντο αρκεί για να αυξήσει τη θρεπτική αξία του πιάτου.
Το μέτρο είναι το κλειδί
Η ισορροπία παραμένει ο σημαντικότερος «συνδυασμός». Κανένας διατροφικός κανόνας δεν είναι πανάκεια, αλλά η επίγνωση του πώς αλληλεπιδρούν οι τροφές μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Η έξυπνη σύζευξη των τροφών δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη· χρειάζεται γνώση και απλότητα», επισημαίνει o Dr Brown.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ο συνδυασμός τροφών που απομακρύνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Κάθε 100 γραμ. υπερεπεξεργασμένων τροφών αυξάνουν αντίστοιχα τους κινδύνους για την υγεία