Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό αλλά συχνά υποτιμημένο πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, ένας στους πέντε ενήλικες υποφέρει από δυσκοιλιότητα, με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και σε άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής.
Η σύγχρονη διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και φτωχή σε φυτικές ίνες, θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες που «παγιδεύουν» τη λειτουργία του εντέρου, οδηγώντας σε αίσθημα βάρους, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δυσκοιλιότητα είναι απλώς θέμα νερού ή άγχους, όμως η διατροφή αποτελεί τον πρωταρχικό ρυθμιστή της εντερικής λειτουργίας», τονίζει στο BBC, ο Dr. Michael Mosley, Βρετανός ιατρός και παρουσιαστής ιατρικών εκπομπών. «Ένα έντερο που δεν κινείται σωστά στέλνει μήνυμα για ανισορροπία. Χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες, καλύτερη ενυδάτωση και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι τροφές που «φρενάρουν» τη λειτουργία του εντέρου
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά από λευκό αλεύρι περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και καθυστερούν τη διέλευση των τροφών από το πεπτικό σύστημα. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάται η ολική άλεση, που ενισχύει τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.
Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
Τα τηγανητά και τα γεύματα πλούσια σε κορεσμένα λίπη δυσχεραίνουν τη διαδικασία της πέψης και επιβραδύνουν τις συσπάσεις του εντέρου, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας και βάρους.
Κόκκινο κρέας
Πλούσιο σε λίπος και πρωτεΐνη αλλά φτωχό σε φυτικές ίνες, το κόκκινο κρέας «επιβαρύνει» το πεπτικό σύστημα. Καλό είναι να καταναλώνεται το πολύ δύο φορές την εβδομάδα, συνοδευόμενο από σαλάτες ή λαχανικά.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Η υπερβολική κατανάλωση τυριών και πλήρους γάλακτος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη. Τα φυτικά υποκατάστατα και τα προβιοτικά γιαούρτια προσφέρουν καλύτερη ισορροπία.
Σνακ
Πατατάκια, μπάρες δημητριακών, μπισκότα και έτοιμα snacks είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα, αλλά φτωχά σε ίνες, γεγονός που αποδιοργανώνει τη φυσική λειτουργία του εντέρου.
Οι διατροφολόγοι συστήνουν τουλάχιστον 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, επαρκή ενυδάτωση (8 ποτήρια νερό) και καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Φρούτα όπως το ακτινίδιο, τα δαμάσκηνα και τα αχλάδια, μαζί με λαχανικά, όσπρια και βρώμη, μπορούν να επαναφέρουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου μέσα σε λίγες ημέρες.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Νυχτερινή Υπερφαγία: Ο διαιτολόγος συμβουλεύει πως να σταματήσεις να τρως τη νύχτα
Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής – Περιέχει ουσία που έχει απαγορευθεί