Διατροφικές συνήθειες στη μέση ηλικία: Τροφές που κάνουν τη διαφορά

Όσο μεγαλώνουμε, ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας μεταβολίζει τις τροφές, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και διατηρεί τη ζωτικότητα αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι οι διατροφικές συνήθειες που λειτουργούσαν στα 20 ή 30 μπορεί να μην είναι πλέον αρκετές για να μας κρατήσουν ενεργούς και υγιείς, στα 40 και τα 50.

Ο Δρ. Frank B. Hu, διατροφολόγος και καθηγητής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, τονίζει: «Καθώς μεγαλώνουμε, η διατροφή γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων και τη διατήρηση της ενέργειας. Μικρές αλλαγές, όπως η αύξηση των φυτικών ινών και η επιλογή άπαχων πρωτεϊνών, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή υγεία».

Τροφές που κάνουν τη διαφορά

Αντικαθιστούμε τα επεξεργασμένα άμυλα, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, με προϊόντα ολικής άλεσης: καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο και βρώμη. Αυτά προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την πέψη και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.

Βάζουμε το ψάρι στο πιάτο μας

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και τον μεταβολισμό. Συνιστάται κατανάλωση ψαριού 2–3 φορές την εβδομάδα ή εναλλακτικά ξηρών καρπών και σπόρων, όπως καρύδια και chia.

Μειώνουμε το αλάτι και την υπερβολική ζάχαρη

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με υπέρταση και καρδιοπάθεια. Χρησιμοποιούμε μυρωδικά αντί για αλάτι και ξεπλένουμε κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Παράλληλα, περιορίζουμε αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη, αντικαθιστώντας τα σταδιακά με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

Πρωτεΐνη και οστά

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα διατηρεί τη μυϊκή μάζα και συμβάλλει στον κορεσμό. Επιλέγουμε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια. Παράλληλα, για την υγεία των οστών προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε συνδυασμό με βιταμίνη D και άσκηση.

Φρούτα, λαχανικά και πολύχρωμες τροφές

Η ποικιλία χρωμάτων στα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι μόνο ομορφιά στο πιάτο: τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προάγουν την καρδιοαγγειακή υγεία και συμβάλλουν στη μακροζωία.

Σπιτικό φαγητό 

Το μαγείρεμα στο σπίτι δίνει πλήρη έλεγχο στα υλικά, μειώνοντας ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Επιλέγουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα χωρίς προσθήκες, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη, ώστε να περιορίζουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα και να στηρίζουμε έναν ενεργό μεταβολισμό.

Δεν παραλείπουμε γεύματα και τρώμε όταν πεινάμε. Η ισορροπία στα γεύματα και τα σνακ βοηθά στη διατήρηση ενέργειας, στη σταθεροποίηση του βάρους και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού με τα χρόνια.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γιατί νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι; Μήπως φταίνε οι τροφές που καταναλώνουμε;

Πετάτε τις φλούδες του πορτοκαλιού; Δείτε γιατί δεν πρέπει

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.