Τσάι matcha: 5 πιθανές παρενέργειες, αν πίνετε πάνω από 2 φλυτζάνια την ημέρα

Οι επαγγελματίες του χώρου της ευεξίας θεωρούν ότι το τσάι matcha, είναι από τα ροφήματα που αποτοξινώνουν και βελτιώνουν την υγεία μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Η παρασκευή του είναι η αιτία για τον χαρακτηρισμό του ως “πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι”.

Το μάτσα και το κανονικό πράσινο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis. Διαφέρουν όμως στις μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας.

Σε αντίθεση με το κανονικό πράσινο τσάι, το matcha παρασκευάζεται αλέθοντας ολόκληρα τα φύλλα τσαγιού σε λεπτή σκόνη, καθιστώντας το πιο ωφέλιμο.
Για το μάτσα, οι θάμνοι τσαγιού προστατεύονται από το άμεσο ηλιακό φως για περίπου 20-30 ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Αυτό ενισχύει τα επίπεδα χλωροφύλλης και αυξάνει την περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ιδιαίτερα την L-θεανίνη, δίνοντας στο μάτσα τη χαρακτηριστική του γεύση και το θρεπτικό του προφίλ.

Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα ατμίζονται, αποξηραίνονται και αλέθονται σε μια λεπτή, ζωντανή πράσινη σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνετε matcha, καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο.

Σύμφωνα με έρευνες, καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε πάνω από 2 φλυτζάνια τσαγιού matcha την ημέρα.

Τσάι matcha: 5 πιθανές παρενέργειες

1. Ρύποι στη σκόνη
Επειδή το matcha παρασκευάζεται από ολόκληρα αλεσμένα φύλλα τσαγιού, μπορεί να καταναλώσετε οτιδήποτε έχει απορροφήσει το φυτό, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων και φθορίου από το έδαφος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Protection and Food Safety προειδοποιεί ότι το matcha μπορεί να περιέχει ίχνη τέτοιων ρύπων, ειδικά αν προέρχεται από μολυσμένες περιοχές.

2. Τοξικότητα στο ήπαρ και τα νεφρά
Το μάτσα περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων , η κατανάλωση υψηλών επιπέδων κατεχινών, των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο μάτσα, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ναυτία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά.

3. Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition συνδέει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με μικρές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν καταναλώνεται συχνά.

4. Προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το μάτσα είναι πλούσιο σε καφεΐνη και αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τις έγκυες γυναίκες. Η υπερβολική καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

5. Πεπτικά προβλήματα
Η υπερβολική κατανάλωση matcha μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, διάρροια ή ακόμα και να προκαλέσει συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: “Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες”

Προδιαβήτης: Τα ύπουλα σημάδια και οι νέες θεραπευτικές επιλογές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.