Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει την κατανάλωση ζάχαρης – Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο

Η κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να αυξάνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Νέα διεθνής μελέτη, που δημοσοεύτηκε στο περιοδικό, Nature Climate Change, συνδέει την κλιματική αλλαγή με την αύξηση των ζαχαρούχων ποτών και γλυκών, αναδεικνύοντας τους κινδύνους για την υγεία και την ανισότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναλυτικότερα, ερευνητές παρακολούθησαν τις αγορές χιλιάδων νοικοκυριών στις ΗΠΑ από το 2004 έως το 2021, συσχετίζοντας τις διατροφικές επιλογές με τις κλιματολογικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς , η κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης αυξανόταν κατά 0,7 γραμμάρια την ημέρα ανά άτομο. Η αύξηση ήταν πιο έντονη όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ 32 και 36 βαθμών.

Γιατί ζητάμε ζάχαρη στη ζέστη

Ο οργανισμός, υπό την πίεση της υψηλής θερμοκρασίας, χάνει περισσότερα υγρά. Αυτό οδηγεί σε αναζήτηση δροσιάς και άμεσης ενυδάτωσης, με πολλούς να στρέφονται σε παγωτά και αναψυκτικά. Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ή χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, καθώς εκεί η ζάχαρη είναι πιο προσιτή και φθηνή επιλογή.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, αν η υπερθέρμανση συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, η κατανάλωση ζάχαρης σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 3 γραμμάρια ημερησίως μέχρι το 2095.

Η υπερβολική ζάχαρη σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει όχι περισσότερα από 36 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες και 26 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό

Μεταβολισμός και βάρος

  • Προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και έκκριση ινσουλίνης.
  • Οδηγεί σε αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα.
  • Συνδέεται με παχυσαρκία και δυσκολία απώλειας βάρους.

Καρδιαγγειακή υγεία

  • Αυξάνει τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερίνη (LDL).
  • Μειώνει την “καλή” χοληστερίνη (HDL).
  • Επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πόσα κουταλάκια ζάχαρης έχει ένα μπολ με δημητριακά;

Πρωτεΐνη το καλοκαίρι: Πώς να την ενσωματώσετε στα γεύματα

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.