To ντουλάπι τροφίμων είναι ίσως ο πιο σημαντικός αποθηκευτικός χώρος και καθημερινά το ανοίγουμε και το κλείνουμε, ακόμα και αν δεν χρειαζόμαστε κάτι από το περιεχόμενό του.
Αν και πολλά τρόφιμα βρίσκονται εκεί, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που δεν πρέπει ποτέ να τα αποθηκεύετε σε αυτό το χώρο, ειδικά αν έχουν ανοιχτεί. Κάποια αλλοιώνονται πιο γρήγορα, κάποια χάνουν τη γεύση τους σε θερμοκρασία δωματίου και άλλα προσελκύουν παράσιτα ή βακτήρια.
Με ένα οργανωμένο ντουλάπι τροφίμων με βασικά αποθέματα, εξοικονομείτε χρήματα, μειώνετε τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων και διασφαλίζετε ότι μαγειρεύετε πάντα με υλικά που είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
9 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε στο ντουλάπι τροφίμων
Ξηροί καρποί και σπόροι
Πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ταγγίζουν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν χρησιμοποιηθούν μέσα σε 2 μήνες, σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ντουλάπι δεν υπάρχει θέμα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξουν μια ξινή μυρωδιά, μια πικρή γεύση και μια δυσάρεστη, πιο μαλακή υφή. Για μακροχρόνια αποθήκευση, φυλάξτε τα σε αεροστεγείς σακούλες κατάψυξης. Αποθηκευμένα με αυτόν τον τρόπο, διαρκούν έως και δύο χρόνια.
Έλαια
Τα περισσότερα μαγειρικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο , το έλαιο κανόλα και το φυστικέλαιο, μπορούν να διατηρηθούν στο ντουλάπι, αλλά τα ευαίσθητα έλαια χρειάζονται ψύξη για να διατηρήσουν τη γεύση τους, χωρίς αλλοίωση. Τα έλαια με βότανα μπορούν να αναπτύξουν βακτήρια εάν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα έλαια με βάση ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, είναι ευαίσθητα στην αλλοίωση, ενώ το λάδι τρούφας χάνει εύκολα τη γεύση του εάν δεν διατηρηθεί κρύο.
Σιρόπι σφενδάμου
Μόλις ανοιχτεί, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να αναπτύξει μούχλα. Να φυλάσσετε πάντα το σιρόπι σφενδάμου στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Βούτυρα ξηρών καρπών
Να θυμάστε ότι τα φυσικά και βιολογικά βούτυρα ξηρών καρπών δεν έχουν σταθεροποιητές. Τα έλαια διαχωρίζονται από τα στερεά και αλλοιώνονται γρήγορα στο ντουλάπι. Βάλτε στο ψυγείο τα βιολογικά και φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών μετά το άνοιγμα.
Κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα
Μόλις ανοιχτούν, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και όχι στο ντουλάπι. Ακόμα και η πιο ανθεκτική μουστάρδα, χάνει την έντονη γεύση και την χαρακτηριστική της οξύτητα όταν μένει ανοιχτή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλεύρι ολικής αλέσεως
Να θυμάστε ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως επειδή διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο του πυρήνα του σιταριού, τα οποία περιέχουν φυσικά έλαια, ταγγίζει στο ντουλάπι. Αποθηκεύστε το αλεύρι ολικής αλέσεως στο ψυγείο ή την κατάψυξη σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του.
Τορτίγιες
Οι τορτίγιες έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας σε ένα ντουλάπι τροφίμων. Διατηρήστε τις στο ψυγείο για εβδομάδες φρεσκάδας.
Αλλαντικά
Κάποια αλλαντικά πωλούνται σε θερμοκρασία δωματίου, π.χ. πεπερόνι, σαλάμι, τσορίθο, προσούτο ή παστουρμάς, αλλά στεγνώνουν όταν αποθηκεύονται στο ντουλάπι. Μόλις ανοιχτούν, γίνονται ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων και γι αυτό πρέπει πάντα να διατηρούνται στο ψυγείο.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Έμμα Μαρία Ματσένγκα: Τα μυστικά υγείας της 92χρονης αθλήτριας που κατέκτησε 11 παγκόσμια ρεκόρ