Όλοι έχουμε περάσει μέρες όπου η ενέργεια είναι στα τάρταρα και η διάθεση… σε ελεύθερη πτώση. Πριν στραφούμε σε συμπληρώματα ή γρήγορες λύσεις όπως ο καφές ή η ζάχαρη, οι ειδικοί προτείνουν κάτι πιο απλό και φυσικό αλλαγές στη διατροφή και πιο φυσικές τροφές.
Η επιστήμη πλέον επιβεβαιώνει αυτό που πολλές παραδοσιακές διατροφές υποστήριζαν εδώ και αιώνες.Ορισμένες τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας και να λειτουργήσουν ακόμη και σαν φυσικά «αντικαταθλιπτικά».
Πρωτεΐνη, ωμέγα-3 και προβιοτικά
Οι τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση έχουν κοινά χαρακτηριστικά: είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, Ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και τροφές που επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου.
«Το 95% της σεροτονίνης, της “ορμόνης της ευτυχίας”, παράγεται στο έντερο. Γι’ αυτό και οι τροφές που ενισχύουν το μικροβίωμα φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας», εξηγεί η Dr. Uma Naidoo, διατροφολόγος και ψυχίατρος από το Harvard Medical School, συγγραφέας του βιβλίου This Is Your Brain on Food.
Τροφές που ανεβάζουν την ενέργεια και τη διάθεση
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί): Πλούσια σε Ω3, μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο): Φορτωμένα με φυλλικό οξύ, που ρυθμίζει τη ντοπαμίνη.
- Προβιοτικά τρόφιμα (γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο): Βελτιώνουν το έντερο και κατ’ επέκταση το κέφι.
- Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει θεοβρωμίνη και φλαβονοειδή που δρουν αγχολυτικά.
- Ξηροί καρποί (ιδίως καρύδια και αμύγδαλα): Πλούσιοι σε σελήνιο, μαγνήσιο και καλά λιπαρά.
- Μπανάνες: Περιέχουν τρυπτοφάνη, πρόδρομο της σεροτονίνης.
Μεσογειακή διατροφή
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Mental Health, τα διατροφικά πρότυπα που μοιάζουν με τη μεσογειακή διατροφή μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στους ενήλικες.
«Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή. Μπορεί να μην θεραπεύουμε την κατάθλιψη με σπανάκι, αλλά σίγουρα χτίζουμε ψυχική ανθεκτικότητα», λέει η Dr. Naidoo.
Η καλή διάθεση δεν κρύβεται σε μαγικά χαπάκια. Βρίσκεται σε τροφές ολικής άλεσης, σε φυσικά λιπαρά, σε χρωματιστά λαχανικά και σε ζωντανές καλλιέργειες που «ταΐζουν» το έντερό μας – και τελικά το μυαλό μας.
Δοκιμάστε για 10 μέρες να περιορίσετε ζάχαρη, λευκά άλευρα και αλκοόλ και να εντάξετε φαγητά όπως το ψάρι, το γιαούρτι και τα χόρτα. Η διαφορά στην ενέργεια και την ευεξία είναι άμεση, σημειώνει η ειδικός.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ηλεκτρολύτες; Ο ρόλος τους στην υγεία και την ενυδάτωση
Καλοκαιρινές ενοχλήσεις: Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο