Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι ανόργανα άλατα που διαλύονται στα υγρά του σώματος και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Παίζουν ζωτικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών, στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του pH .
Τι προσφέρουν οι ηλεκτρολύτες:
- Εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ ενδοκυτταρικού και εξωκυτταρικού υγρού .
- Επιτρέπουν τις νευρικές παρορμήσεις και τις συσπάσεις των μυών, ιδιαίτερα της καρδιάς .
- Ρυθμίζουν την πίεση και το pH του αίματος
- Όταν η ισορροπία διαταράσσεται (π.χ. λόγω έντονης εφίδρωσης, διάρροιας ή εμετού), μπορεί να εμφανιστούν κράμπες, εξάντληση, πονοκέφαλοι ή καρδιακές αρρυθμίες .
Όπως εξηγεί, η Jessie Shafer, διαιτολόγος στο blog The Real Food Dietitians, οι ηλεκτρολύτες δεν παρέχουν ενέργεια, αλλά είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση της ομοιόστασης, από τη νευρική και μυϊκή λειτουργία έως τη ρυθμιση της πίεσης. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει άριστα αυτές τις ανάγκες.
Φυσικές πηγές
Παρά τις αυξανόμενες τάσεις στα ενεργειακά ποτά με ηλεκτρολύτες, η Leila Weller‑Kis, διαιτολόγος της Holland & Barrett, τονίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσα από φυσικές πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς.
Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι είναι χρήσιμο να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή:
- Μπανάνες, αβοκάντο, πατάτες & γλυκοπατάτες — πλούσιες σε κάλιο .
- Σπανάκι, kale, μπρόκολο — πηγή μαγνησίου και ασβεστίου .
- Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) — καλές πηγές ασβεστίου .
- Ξηροί καρποί και σπόροι — π.χ. αμύγδαλα, καρύδια — για μαγνήσιο .
- Κοτόσουπα & ζωμοί — συνδυάζουν υγρά και ηλεκτρολύτες, ιδανικοί όταν λείπει η όρεξη .
- Καρπούζι & νερό καρύδας — ενυδατώνουν και παρέχουν κάλιο & μαγνήσιο .
Η Shafer συστήνει: ενσωματώστε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς. Όταν υπάρχει έντονος ιδρώτας, ασθένεια ή έντονη δραστηριότητα, προτιμήστε νερό καρύδας, ζωμούς ή ειδικά ροφήματα ηλεκτρολυτών.
Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Με απλές επιλογές τροφών, όπως μπανάνες, αβοκάντο, σπανάκι, γιαούρτι και ζωμούς, μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία μας. Σε καταστάσεις έντονης απώλειας υγρών, τότε τα συμπληρωματικά ροφήματα προσθέτουν υψηλή αξία, ιδανικά, σε συνεννόηση με ειδικό.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα 6 οφέλη του σολομού – Το διατροφικό προφίλ
Τροφές που λειτουργούν ως “φυσικά air condition” για τον οργανισμό