Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα (raspberries) ή τα μύρτιλα (blueberries), επειδή έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα απολαύσετε ακριβώς όπως τα αγοράσατε, χωρίς να φοβάστε ότι θα έχουν μία εμφάνιση πολτού, μόλις ξεπαγώσουν.
Το κόλπο για να διατηρήσετε την εμφάνισή τους και τη γεύση τους, έχει τελειοποιηθεί από τη Μάρθα Στιούαρτ, τη γκουρού των αποτελεσματικών λύσεων για κάθε τι που αφορά την κουζίνα και γενικά το σπίτι.
Αν έχετε ήδη καταψύξει στο παρελθόν διάφορα μούρα, χρησιμοποιώντας ένα βάζο ή μία σακούλα, ίσως έχετε διαπιστώσει ότι τα μούρα παγώνουν σε μία συμπαγή μάζα, που είναι δύσκολο να διαχωρίσετε τους πολύτιμους καρπούς.
«Η συμβουλή μου για την κατάψυξη είναι να τοποθετήσετε μια στρώση από μούρα σε ένα ταψί και να τα καταψύξετε μέχρι να στερεοποιηθούν», εξηγεί η Μάρθα Στιούαρτ. «Στη συνέχεια, βάλτε τα παγωμένα μούρα σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία, ώστε να αποθηκεύονται εύκολα στην κατάψυξη».
Αν καταψύξετε τα μούρα σε μία μόνο στρώση πρώτα, δίνετε σε κάθε φρούτο τον δικό του χώρο για να στερεοποιηθεί μόνο του—χωρίς να κολλάει ή να πιέζεται μαζί με τα υπόλοιπα. Μόλις καταψυχθούν, τα μεμονωμένα μούρα μπορούν να αποθηκευτούν όλα μαζί σε ένα αεροστεγές δοχείο. Θα παραμείνουν στερεά και χωρισμένα, ώστε να μπορείτε να παίρνετε ακριβώς ό,τι χρειάζεστε.
Οδηγίες
1. Όσο καλύτερη γεύση έχουν όταν μπουν στο ψυγείο, τόσο καλύτερα. Περιμένετε μέχρι τα μούρα να ωριμάσουν πλήρως πριν τα καταψύξετε.
2. Ξεπλύνετε απαλά τα μούρα σας με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Ταμπονάρετε απαλά με μια χαρτοπετσέτα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς ή αφήστε τα να στεγνώσουν σε ένα σουρωτήρι.
3. Στρώστε λαδόκολλα σε ένα ταψί: Αυτό διασφαλίζει ότι τα μούρα δεν θα κολλήσουν στο ταψί καθώς καταψύχονται.
4. Απλώστε τα μούρα σε μία στρώση.
5. Καταψύξτε μέχρι να στερεοποιηθούν: Αφήστε το ταψί στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν πλήρως τα μούρα. Θα πρέπει να είναι σφιχτά στην αφή.
6. Τοποθετήστε τα κατεψυγμένα μούρα σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες κατάψυξης. Βεβαιωθείτε ότι είναι αποθηκευμένα αεροστεγώς και αναγράψτε στην ετικέτα την ημερομηνία κατάψυξής τους. Καταψύξτε τα για έως και έξι μήνες.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Καύσωνας: Πώς θα προστατέψετε τα κατοικίδια
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα