Ήπαρ: Ποια τρόφιμα «κουράζουν» το συκώτι και ποια το προστατεύουν

Συχνά το θεωρούμε δεδομένο, ωστόσο το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Με πάνω από 500 λειτουργίες, από τη μεταβολική ρύθμιση και την αποτοξίνωση, μέχρι την πέψη και την άμυνα του οργανισμού, αποτελεί έναν σιωπηλό εργάτη που φροντίζει καθημερινά για την ισορροπία της υγείας μας.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι σύγχρονες συνήθειες – η καθιστική ζωή, το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα – επιβαρύνουν σημαντικά το ήπαρ. Η καλή λειτουργία του, όμως, μπορεί να διαφυλαχθεί με σωστές επιλογές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το συκώτι μας

Όπως εξηγεί ο Luca Valenti, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Επιδημιολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου το συκώτι, επηρεάζεται άμεσα από όσα τρώμε, πίνουμε και σκεφτόμαστε.

  • Αποχή από το κάπνισμα
  • Μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις (μέχρι μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα)
  • Περιορισμός του στρες και περισσότερη σωματική δραστηριότητα
  • Αποφυγή περιττής λήψης φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση
  • Η ψυχική ευεξία, η άσκηση και τα δημιουργικά χόμπι λειτουργούν επίσης υποστηρικτικά, καθώς μειώνουν τη σωματική ένταση και υποβοηθούν την ηπατική λειτουργία.

Τι «κουράζει» το συκώτι – Οι διατροφικές παγίδες

Ορισμένες τροφές, κυρίως όταν καταναλώνονται συστηματικά ή σε μεγάλες ποσότητες, επιβαρύνουν τον ηπατικό ιστό και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε λιπώδη διήθηση.

Μεταξύ αυτών:

  • Τηγανητά, καμένα ή έντονα ψημένα τρόφιμα
  • Τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά: μαργαρίνες, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, λουκάνικα
  • Απλά σάκχαρα και γλυκά (π.χ. κρουασάν, μπισκότα, λευκά ψωμιά)
  • Υπερβολικό αλάτι
  • Υπερβολική κατανάλωση καφέ και σοκολάτας
  • Κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με φαρμακευτικές αγωγές
  • Η σταδιακή απομάκρυνση αυτών από τη διατροφή οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων του ήπατος.

Οι τροφές – σύμμαχοι για ένα υγιές συκώτι

Η ενίσχυση του ήπατος ξεκινά από την καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με διατροφολόγους, τα εξής τρόφιμα συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και στη σωστή λειτουργία του:

Ενυδάτωση

Άφθονο νερό, για να υποβοηθήσει το φιλτράρισμα τοξινών

Φυτικές ίνες

Δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. κινόα, καστανό ρύζι)

Όσπρια και λαχανικά εποχής

Φρούτα και λαχανικά

Αντιοξειδωτική προστασία των ηπατικών κυττάρων

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Γιαούρτι, κεφίρ: Ενίσχυση μικροχλωρίδας και έμμεση υποστήριξη του ήπατος

Μπαχαρικά 

Ρίγανη, κουρκουμάς, πιπερόριζα

Πικρές τροφές

Αγκινάρα, πικραλίδα, ρόκα, γαϊδουράγκαθο: Διεγείρουν την ηπατική αποτοξίνωση

Ωφέλιμα λιπαρά

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες): Ωμέγα-3 και σελήνιο
Ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί: Στήριξη του ηπατικού μεταβολισμού

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να συνέλθει από το αλκοόλ

Οι καλύτεροι σπόροι και η σωστή στιγμή για την κατανάλωσή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.