Τι πρέπει να τρώω όταν έχω υψηλό κάλιο;

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο και δημοφιλής ηλεκτρολύτης με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Πολλά λαχανικά και φρούτα αποτελούν σημαντικές πηγές πρόσληψης Καλίου. Ωστόσο, η κατανάλωση ανεπαρκής ή υπερβολική κατανάλωση σε Κάλιο μπορεί να έχει προσωρινές ή μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μας.

Αν και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, η υπερβολική του συγκέντρωση στο αίμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η υπερκαλιαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα καλίου στο αίμα υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια των 3,6–5,2 mmol/L. Μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια, υπερβολική διατροφική πρόσληψη, χρήση συμπληρωμάτων ή συγκεκριμένων φαρμάκων που επηρεάζουν την αποβολή του καλίου από τον οργανισμό.

Πόσο κάλιο χρειάζομαι;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου για τις ενήλικες γυναίκες είναι 2.600 mg και για τους ενήλικες άντρες 3.400 mg. Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή θηλασμού η ημερήσια συνιστώμενη δόση αλλάζει και σας προτρέπουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, αναφέρει η Mayo Clinic.

Σημειώστε πως σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν τα συμπληρώματα καλίου να λαμβάνονται μετά από την καθοδήγηση του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας, οι οποίοι ξέρουν το ιστορικό σας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Σε περιπτώσεις υψηλού καλίου, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα:

Φρούτα:

  • Μπανάνες
  • Πορτοκάλια
  • Ακτινίδια
  • Μάνγκο
  • Αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, σταφίδες)
  • Λαχανικά:
  • Πατάτες και γλυκοπατάτες
  • Ντομάτες
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Αβοκάντο

Όσπρια:

  • Φασόλια, φακές, ρεβίθια

Ξηροί καρποί:

  • Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια
  • Γαλακτοκομικά:
  • Γάλα, γιαούρτι και σκληρά τυριά

Πρωτεΐνες:

  • Κόκκινο κρέας και θαλασσινά

Τι μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια

Ορισμένες τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι κατάλληλες για την περίοδο διαχείρισης της υπερκαλιαιμίας:

Φρούτα:

  • Μήλα
  • Αχλάδια
  • Σταφύλια
  • Μούρα
  • Ροδάκινα
  • Ανανάς

Λαχανικά:

  • Καρότα
  • Πράσινα φασολάκια
  • Πιπεριές
  • Κολοκύθα
  • Αγγούρι

Πρωτεΐνες:

  • Κοτόπουλο
    Γαλοπούλα
  • Αυγά
  • Τόφου

Ποτά:

  • Νερό
  • Τσάι
  • Καφές χωρίς καφεΐνη
  • Αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γλυκοπατάτα για κάλιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά

Οι πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.