Η κινόα, η αρχαία υπερτροφή της Νότιας Αμερικής, βρίσκεται πλέον παντού. Αν και πιο συχνά θα βρείτε λευκή, κόκκινη και μαύρη κινόα, ο σπόρος έχει πάνω από 250 ποικιλίες, που κυμαίνονται σε αποχρώσεις από απαλό κίτρινο έως βαθύ βιολετί.
Η κινόα είναι στην πραγματικότητα “ψευδοδημητριακό”, που σημαίνει ότι είναι ένας σπόρος που μαγειρεύεται σαν δημητριακό. Η ιδιότητά της ως σπόρου της δίνει ένα πλεονέκτημα στον τομέα των πρωτεϊνών: Δεδομένου ότι η κινόα θεωρείται βοτανικά σπόρος, προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από τα παραδοσιακά δημητριακά (8 γραμμάρια ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι, σύμφωνα με το Αμερικάνικο USDA) και παρέχει πλήρη πρωτεΐνη.
Ως καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η κινόα είναι η ιδανική επιλογή για άτομα που ακολουθούν φυτικά διατροφικά προγράμματα και θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη αμινοξέων διασφαλίζοντας ότι καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνες.
Επίσης, με 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι (περίπου το 18% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης), η κινόα είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, προσφέρει πρεβιοτικά οφέλη, τα οποία βοηθούν στη θρέψη του εντέρου, ενισχύοντας τα καλά βακτήρια και τη συνολική υγεία του εντέρου.
Διατροφικά, υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των τύπων κινόα. Οι κόκκινες και οι μοβ ποικιλίες συνήθως έχουν περισσότερες φυσικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλαΐνες, ενώ η μαύρη κινόα παρέχει περισσότερες ανθοκυανίνες. Αυτές οι φυτικές ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επομένως όσο πιο πολύχρωμη είναι η κινόα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά μπορεί να προσφέρει.
Αυτό που πραγματικά διαφοροποιεί τα διαφορετικά χρώματα είναι η γεύση και η υφή.
Διαφορές στη γεύση και το μαγείρεμα:
- Η λευκή προσφέρει ελαφριά, ήπια γεύση και αφράτη υφή. Μαγειρεύεται σε 15 λεπτά. Γενικά, είναι η πιο ευέλικτη στις συνταγές.
- Η κόκκινη έχει λίγο πιο έντονη γεύση από ξηρούς καρπούς και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί.
- Η μαύρη έχει την πιο έντονη, γήινη γεύση, μαζί με μια πιο τραγανή ή σφιχτή υφή, και χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από αυτές τις τρεις ποικιλίες.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Σ. Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός για την COVID-19 και το long-COVID σύνδρομο
4 δοκιμασμένες συμβουλές για την αποθήκευση των χειμωνιάτικων