Η φράση «χωρίς γλουτένη» έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με την υγιεινή διατροφή και, πολλές φορές, με την απώλεια βάρους. Όμως, οι επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και σίγουρα, όχι τόσο… light.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν:
- Περισσότερη ζάχαρη
- Περισσότερες θερμίδες
- Λιγότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες
Μελέτη
Η μελέτη εξέτασε 39 προϊόντα χωρίς γλουτένη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες «κλασικές» εκδοχές τους που περιέχουν. Τα αποτελέσματα αμφισβητούν ευθέως τη δημοφιλή άποψη ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι «ελαφρύτερη» ή πιο υγιεινή.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη σχετίζεται με αύξηση βάρους Το 81% των ατόμων που υιοθέτησαν διατροφή χωρίς γλουτένη παρουσίασαν αύξηση βάρους μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του 2022.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε μάλιστα, ότι, κατά μέσο όρο, μια φέτα ψωμιού χωρίς γλουτένη περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπαρά σε σχέση με την αντίστοιχη, ενώ σε γενικές γραμμές τα ψωμιά χωρίς έχουν δύο με τρεις φορές μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.
Τα μπισκότα χωρίς γλουτένη επίσης διαπιστώθηκε ότι περιείχαν μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και μεγαλύτερη λιπαρών, ενώ τα ζυμαρικά χωρίς είχαν χαμηλότερα επίπεδα ζάχαρης και μόλις τις μισές πρωτεΐνες από τα ζυμαρικά με γλουτένη.
Έλλειψη θρεπτικών συστατικών
Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας, Sachin Rustgi, συν-συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνει ότι τα περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη :
- Στερούνται σιτηρών όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι
- Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αραβινοξυλάνη, φυτική ίνα απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εντέρου
- Συχνά χάνουν σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ εμπλουτίζονται τεχνητά με συμπληρώματα, που όμως μπορεί να παρεμποδίσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών
Η αποφυγή της γλουτένης είναι απαραίτητη για άτομα με:
- Κοιλιοκάκη
- Δυσανεξία ή ευαισθησία
- Ορισμένες αυτοάνοσες ή φλεγμονώδεις καταστάσεις, κατόπιν ιατρικής σύστασης
- Ωστόσο, για τον υπόλοιπο πληθυσμό, η αποφυγή δεν προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη και μπορεί, αντίθετα, να οδηγήσει σε φτωχότερη θρεπτικά διατροφή.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ποια φρούτα μπορείτε να καταναλώνετε αν έχετε διαβήτη και ποια όχι
Η πολυδιάστατη αξία του εμβολιασμού: Από την ατομική προστασία στη συλλογική ανοσία