Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, επειδή μπορεί να περιέχουν παθογόνα βακτήρια, τοξίνες ή άλλες επικίνδυνες ουσίες που ογηγούν σε δηλητηρίαση, αλλά και σε άλλες παρενέργειες για τον οργανισμό.
Η κλινική διατροφολόγος, Stacey Woodson, MS, RDN, LDN, αναφέρει τα τρόφιμα που περιέχουν επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Όμως το ίδιο ισχύει και για άλλες τροφές, ακόμα και φυτικής προέλευσης.
Τρόφιμα δεν πρέπει να τρώμε ωμά
Κρέας
Χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι: Μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, E. coli ή λιστέρια. Αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να μαγειρεύονται καλά.
- Κιμάς: Ακόμα πιο επικίνδυνος ωμός, γιατί τα βακτήρια μπορεί να βρίσκονται σε όλη τη μάζα του.
Σύμφωνα με το CDC, αυτά τα κρέατα πρέπει να φτάνουν σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C πριν την κατανάλωση. «Τα ωμά πουλερικά μπορεί να φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση», λέει η Woodson. «Όποιος έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση, γνωρίζει καλά ότι δεν αξίζει ο κίνδυνος δεν αξίζει τον κόπο».
Αυγά
Ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα. Αποφύγετέ τα σε σάλτσες, γλυκά ή smoothies, αν δεν είναι παστεριωμένα.
Ψάρι και θαλασσινά
Κάποια είδη (όπως τόνος ή σολομός) καταναλώνονται σε σούσι, αλλά πρέπει να είναι ειδικής ποιότητας (sushi grade) και κατάλληλα συντηρημένα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια.
Φασόλια
Πιθανότατα απολαμβάνετε τα φασόλια σας μαγειρεμένα μέχρι να μαλακώσουν, ή τουλάχιστον al dente, και αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος του ουρανίσκου σας να σας σώσει τη ζωή από τα άψητα φασόλια. «Ο κίνδυνος από την κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων κόκκινων φασολιών δεν είναι ευρέως γνωστός», λέει η ειδικός. «Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν υψηλό επίπεδο φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα όσπρια και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η Woodson.
«Λίγα μόνο ωμά φασόλια μπορούν να σας αρρωστήσουν. Το σωστό μαγείρεμα, όμως -μούλιασμα για τουλάχιστον 5 ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά- τα καθιστά ασφαλή». Αν πάλι προτιμάτε τα φασόλια σε κονσέρβα, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως ασφαλή, καθώς είναι πλήρως μαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση.
Πατάτες
Ειδικά όταν είναι πρασινισμένες, περιέχουν σολανίνη, που είναι τοξική. Δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμές.
Αλεύρι
Πολλοί το αγνοούν, αλλά το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει E. coli, γι’ αυτό και η ζύμη για μπισκότα ή κέικ πρέπει να ψήνεται.
Άγρια μανιτάρια
Ορισμένα είναι τοξικά ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά (ή καθόλου, αν δεν τα γνωρίζεις πολύ καλά), λέει η Woodson.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πώς και γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν το δέρμα
Τρόφιμα που μας «ζεσταίνουν» τον χειμώνα