Μείωση της χοληστερόλης με εκχύλισμα ελιάς – Τι έδειξε ελληνική μελέτη

Το εκχύλισμα της ελιάς Καλαμών, μπορεί να είναι μία φυσική προσέγγιση για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως δείχνει ελληνική μελέτη από το ΕΚΠΑ που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Functional Nutrition.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επιστημονική μελέτη που επιβεβαιώνει την θετική επίδραση που έχουν οι ελιές Καλαμών και ειδικά το εκχύλισμα τους, στη χοληστερόλη.

Η συγκεκριμένη μελέτη από επιστήμονες της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, διερεύνησε τις επιδράσεις του συμπληρώματος διατροφής που προέρχεται από επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά στις παραμέτρους λιπιδίων σε άτομα με ήπια δυσλιπιδαιμία.

Το εκχύλισμα ελιάς

Το συμπλήρωμα που έχει παρασκευασθεί, το οποίο αντιστοιχεί στην κατανάλωση πέντε επιτραπέζιων ελιών ημερησίως, παρήχθη μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει αρχικά την απομάκρυνση του ελαίου, στη συνέχεια την εκχύλιση τυροσόλης, υδροξυτυροσόλης και γαλακτικού οξέος και τέλος την απομάκρυνση του νερού και του αλατιού. Σε μια κλινική ανάλυση 30 ημερών, εγγράφηκαν εθελοντές με ήπια δυσλιπιδαιμία και δόθηκαν οδηγίες να λαμβάνουν δύο κάψουλες ημερησίως, διατηρώντας παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφή.

Η επιστημονική ομάδα αναφέρει στα αποτελέσματα, σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης (4,16%) και της χοληστερόλης LDL (5,67%), ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης HDL δεν επηρεάστηκαν καθ’ όλη την περίοδο της μελέτης.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το συμπλήρωμα διατροφής από ελιές Καλαμών, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης, υπογραμμίζοντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία των φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές, ιδιαίτερα των ουσιών υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή ευεξία και τη μεταβολική υγεία.

Για τις συγκεκριμένες έρευνες, επιλέχθηκαν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπους και ποιότητες επιτραπέζιων ελιών, αφού εξετάσθηκε η περιεκτικότητα τους σε φαινόλες και ιδιαίτερα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαγιάτης Προκόπης δήλωσε:

Ο κ. Μαγιάτης Προκόπης

«Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό αλλά ως τώρα παραγκωνισμένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Τα αποτελέσματα των μελετών που έχουμε πραγματοποιήσει και ιδίως η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποτελεί μια δικαίωση για όλους τους επιστήμονες που πίστεψαν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η ευεργετική επίδραση των επιτραπέζιων ελιών στην υγεία. Οι ελιές Καλαμών που επιλέχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες έδειξαν σημαντική θετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης αναδεικνύοντας το ρόλο τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα πολύ σημαντικό εύρημα ήταν ότι το συμπλήρωμα διατροφής που παράχθηκε από τις ελιές αυτές διατήρησε μεγάλο μέρος της ευεργετικής επίδρασης αποδεικνύοντας ότι το σημαντικότερο μέρος της δράσης οφειλόταν στις πολυφαινόλες, οι οποίες είχαν εξαχθεί από τις ελιές και είχαν ενσωματωθεί στο τελικό προϊόν σε μορφή κάψουλας. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι, ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής, αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης ήταν να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση».

Ο κ. Νίκος Σακελλαρόπουλος

Οι ελιές αυτές, όπως επισημαίνει ο συνιδιοκτήτης και υπεύθυνος παραγωγής των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, κος Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc, είναι βιολογικές και χωρίς παστερίωση. Παράγονται με τη διαδικασία της πολύμηνης φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, που υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο από τις ελιές που αναλύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τη χρονική περίοδο 2014 – 2024. Σημειώνεται ότι η τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη είναι ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1850 mg/Kg φαινολών και έτσι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2 – 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης.

photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η εμβολιαστική συνείδηση συμβάλλει στη μακροημέρευση, σώζοντας εκατομμύρια ζωές

Ασθένεια, διαταραχή ή σύνδρομο; Οι διαφορές των ιατρικών όρων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.