Γιατί τα τηγανητά φαγητά είναι ανθυγιεινά

Τα τηγανητά φαγητά είναι παντού, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν νόστιμη γεύση, αλλά η συχνή κατανάλωσή τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Τα τηγανητά φαγητά, αν και μπορεί να είναι νόστιμα:

  • Έχουν πολλές θερμίδες.
  • Μερικές φορές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά.
  • Μπορεί να προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο σώμα.
  • Επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου σας.
  • Αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Θερμίδες

Πάρτε ως παράδειγμα τα τηγανητά κολοκυθάκια. Πρόκειται για λαχανικά, άρα πόσο ανθυγιεινά μπορεί να είναι; Αν σκεφτείτε ότι έχουν κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί σε λάδι, τότε οι θερμίδες απογειώνονται και το λίπος πολλαπλασιάζεται. Ένα κολοκυθάκι έχει έχει μόλις 30 θερμίδες. Αλλά τα τηγανητά μπαστουνάκια που μπορείτε να παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο έχουν από 200 έως 300 θερμίδες ανά πιάτο.

Τρανς λιπαρά

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι πηγή τρανς λιπαρών, ενός τύπου λίπους που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (το «κακό» είδος) και μειώνουν την HDL χοληστερόλη (το «καλό» είδος).

Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν επίσης κατά τη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και σχηματίζονται όταν προστίθεται υδρογόνο στο φυτικό έλαιο για να γίνει πιο στερεό («μερικώς υδρογονωμένο»).

Αυτό το μερικώς υδρογονωμένο λάδι χρησιμοποιείται σε εμπορικά ψημένα και τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, ντόνατς και σνακ. Μερικώς υδρογονωμένο λάδι χρησιμοποιείται επίσης στα εστιατόρια.

Παχυσαρκία

Τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες μπορεί να δυσκολέψουν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία. Και τα τηγανητά δεν είναι μόνο πλούσια σε θερμίδες. Συχνά είναι επίσης γεμάτα με νάτριο (αλάτι).

Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά έχει επίσης αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Οξειδωτικό στρες

Τα τηγανητά τρόφιμα οδηγούν σε οξειδωτικό στρες στο σώμα σας. Μπορεί να σκέφτεστε: “Δεν έχω νιώσει ποτέ άγχος όταν τρώω πατάτες τηγανητές”. Αλλά το οξειδωτικό στρες δεν είναι τέτοιου είδους στρες.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, τα λίπη και τα έλαια περνούν από μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, η οποία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες- ασταθή άτομα που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να δυσκολέψει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Τα λίπη και τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα των τηγανητών φαγητών είναι πιο δύσκολο να τα αφομοιώσει το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Και αυτό είναι βραχυπρόθεσμα.

Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλλειψη «καλών» βακτηρίων και έλλειψη μικροβιακής ποικιλότητας.

Φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, κόπωση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συμβάλει και σε άλλες καταστάσεις υγείας.

Τα τρόφιμα μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο σε αυτή τη φλεγμονή. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι άπαχες πρωτεΐνες, καταπολεμούν και αποτρέπουν τη φλεγμονή. Άλλα, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά, μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή.

photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ανακαινίζεται και μεταμορφώνεται – Η ξενάγηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη και η μεγάλη δωρεά

Νέοι δρόμοι στη μάχη ενάντια στη γήρανση και την ανάπλαση κυττάρων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.