Τροφές που προάγουν την ψυχική υγεία και απομακρύνουν το στρες

Η σχέση μεταξύ διατροφής και στρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και αμφίδρομη. Από τη μία, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική και σωματική μας αντίδραση στο άγχος, και από την άλλη, το στρες μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες.

Θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ω3 λιπαρά οξέα κ.α. συμβάλλουν στην έκκριση και παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτές επηρεάζουν τη διάθεσή μας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στο άγχος. Επιπλέον, μία καλή διατροφή συμβάλλει σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που με τη σειρά του αντιμάχεται τις επιπτώσεις του χρόνιου άγχους και υποστηρίζει τον οργανισμό. Τέλος, ορισμένες τροφές παρέχουν άμεση ανακούφιση από το άγχος, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και τρυπτοφάνη. Τέτοια τρόφιμα είναι η μαύρη σοκολάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα με βιταμίνη C, τα γαλακτοκομικά, κ.α.

Από την άλλη, το ίδιο το στρες μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή. Αρχικά, όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, δημιουργεί την τάση για κατανάλωση τροφών ανθυγιεινών, όπως είναι η ζάχαρη, το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη. Αυτό θεωρείται μία αντίδραση με στόχο την ανακούφιση του άγχους μέσα από την προσωρινή αίσθηση ευφορίας που προσφέρουν τα παραπάνω τρόφιμα. Σε αντίθεση με την παραπάνω τάση, το άγχος μπορεί να λειτουργήσει και μειώνοντας την όρεξη για φαγητό. Αυτό έχει σαν συνέπεια μία διατροφή με ασταθή χαρακτήρα και με έλλειψη από θρεπτικά συστατικά. Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι, που αυξάνουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν και ονομάζονται stress eaters, και άλλοι που την μειώνουν, οι stress fasters, αναφέρει η διατροφολόγος με έδρα το Λονδίνο, Karine Patel, BSc.MSc.

Παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις, είτε πρόκειται για μείωση είτε για αύξηση της πρόσληψης τροφής, παρατηρείται η τάση κατανάλωσης πρόχειρων τροφών σε καταστάσεις στρες. Τέτοιες τροφές είναι αυτές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η τάση έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του γαστρεντερικού συστήματος και την αύξηση του οξειδωτικού άγχους.

Τροφές που προάγουν την ψυχική υγεία και απομακρύνουν το στρες

Η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση και τη μείωση του άγχους. Εκτός από το άγχος η διατροφή μπορεί να ωφελήσει συνολικά την ψυχική υγεία βελτιώνοντας τη διάθεση του ατόμου και την πνευματική του ικανότητα. Τέτοια τρόφιμα είναι όσα συμβάλλουν στην διατήρηση του σακχάρου σε ισορροπία, γεγονός που διατηρεί την καλή λειτουργία των επινεφριδίων, που είναι υπεύθυνα για την έκκριση κορτιζόλης.

Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές που προάγουν την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την Patel, είναι οι εξής:

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην έκκριση σεροτονίνης. Η διαφορά είναι στην σύσταση των υδατανθράκων, αν δηλαδή είναι σύνθετοι ή απλοί, καθώς τα δύο είδη οδηγούν σε διαφορετικό ρυθμό παροχής αυτής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται πιο αργά από τον οργανισμό, άρα διατηρούν και πιο σταθερή έκκριση και παροχή της σεροτονίνης, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται προϊόντα ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και πατάτες.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη συμβάλλει στην απελευθέρωση μικρότερης ή πιο ελεγχόμενης ποσότητας σακχάρου στο αίμα. Πρωτεϊνούχες τροφές είναι τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, το γάλα περιέχει έναν ισχυρό συνδυασμό ασβεστίου με βιταμίνη D, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση του άγχους και την βελτίωση της διάθεσης. Επίσης, τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της ορμόνης του άγχους
και τη βελτίωση της διάθεσης.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ορμονών του άγχους στο σώμα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μία ισχυρά αντιοξειδωτική ουσία κι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του άγχους και γενικά του εγκεφάλου.

Φρέσκα φρούτα & λαχανικά

Ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά, μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ρύθμιση του άγχους. Πιο συγκεκριμένα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο μπορει να ρυθμίσει την κορτιζόλη και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Το χρόνιο στρες σε νέες γυναίκες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ξηροί καρποί που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για νεανικό δέρμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.