Οι ξηροί καρποί παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος, καθώς οι θρεπτικές ουσίες τουςεπηρεάζουν άμεσα την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνου, της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων εξωτερικών παραγόντων.
Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV, λέει η διατροφολόγος, Melissa Rifkin MS, RDN, CDN.
Οι top ξηροί καρποί για νεανικό δέρμα
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, να διατηρήσει την υγρασία του δέρματος και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παίζουν ρόλο για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα που μπορεί να φαίνεται νεότερο.
Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λάμψης του δέρματος και στην ενίσχυση της μεμβράνης του δέρματος. Επίσης, αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο σημαντικές πηγές πολυφαινολών την πεδουνκουλαγίνη, μια ελλαγιτανίνη. Αυτές οι πολυφαινόλες έχουν υψηλή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη βιοδραστικότητα που έχει θετικό αντίκτυπο κατά της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Φυστίκια
Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιοδραστικές ενώσεις, τα φιστίκια είναι γνωστά ως τα κορυφαία 50 τρόφιμα σε συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φιστίκια βοηθούν επίσης στη μείωση της ακμής και προστατεύουν το δέρμα σας από την κυτταρική βλάβη.
Κάσιους
Οι πυρήνες των ακατέργαστων κάσιους βρέθηκαν να διαθέτουν σημαντικά επίπεδα ορισμένων βιοδραστικών ενώσεων, μαζί με μια τεράστια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, φυτοστερολών και πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη. Επιπλέον, ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι ξηροί καρποί μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική υγεία και να αυξήσουν την οστική πυκνότητα.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσεις τα ώριμα φρούτα
Χυμός τουρσί: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη νέα διατροφική μόδα