Βρισκόμαστε στη Μ. Σαρακοστή και διατροφικά στη μεγαλύτερη νηστεία του έτους. Αρκετοί επιλέγουν να νηστέψουν είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε απλά γιατί βλέπουν στη Σαρακοστή μια ευκαιρία να μειώσουν λίγο το κρέας και τις τροφές ζωικής προέλευσης, ως μια φυσική αποτοξίνωση.
Και πραγματικά, αν δούμε διατροφικά τη νηστεία, η αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα και η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών και ελαιολάδου, ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.
Ωστόσο, ο αποκλεισμός για σαράντα ημέρες των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και του αυγού από το νηστίσιμο διαιτολόγιο μπορεί, αν δεν προσέξουμε, να οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Έλλειψη ασβεστίου
Το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό κυρίως λόγω της έλλειψης γαλακτοκομιών. Παιδιά και έφηβοι, έγκυες, αθλητές, άτομα με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, αποτελούν ομάδες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις από τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.
Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό άκρως απαραίτητο για τη διατήρηση των λειτουργιών των κυττάρων μας και την παροχή ενέργειας στο οργανισμό. Τον βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας, από όπου και απορροφάται καλύτερα. Σε άτομα με αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο, ανεπαρκής πρόσληψή του έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Παιδιά και έφηβοι, έγκυες, αθλητές, γυναίκες με χαμηλό σίδηρο ή άτομα με ιστορικό αναιμίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις από τη χαμηλή πρόσληψη σιδήρου.
Είναι λοιπόν σημαντικό να αναζητήσουμε τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε αυτές μας τις ανάγκες και να κάνουμε τη νηστεία πιο πλήρη. Και ένα από τα πιο αγαπημένα είναι το ψωμί, όταν επιλέγουμε το κατάλληλο.
Σωστή επιλογή ψωμιού στη νηστεία
Το ψωμί αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της καθημερινής μας διατροφής, ειδικά την περίοδο της νηστείας. Αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής συνοδεύει όλες τις εκφάνσεις της διατροφικής μας καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή ψωμιού, ώστε μέσα από την κατανάλωσή του να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό τρόπο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες, ώστε να καλύψουμε βασικές ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο και ασβέστιο. Αν δούμε μάλιστα τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον ελληνικό πληθυσμό. Η σωστή επιλογή ψωμιού μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη αυτών των αναγκών και ειδικά το ψωμί του τοστ που όλοι καθημερινά καταναλώνουν είτε στο πρωινό, είτε στα σνακ, είτε ως κομμάτι του κυρίως γεύματος. Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέξτε για εσάς και όλη την οικογένεια, ψωμί αφού διαβάσετε καλά τη συσκευασία του.
Επιλέξτε ψωμί για τοστ το οποίο είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το φολικό οξύ. Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης νηστείας αλλά και ευρύτερης διατροφής.
Τώρα τόσο απλά και γευστικά, μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινή μας διατροφή.

Χάρης Γεωργακάκης,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
photo Shutterstock