Το αν είναι καλύτερο να τρώμε τα φρούτα ολόκληρα ή τεμαχισμένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφική αξία, η ευκολία κατανάλωσης και η αίσθηση του κορεσμού.
Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University, όταν καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα με πιο αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, τα τεμαχισμένα φρούτα ή ο χυμός ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.
Πλεονεκτήματα όταν καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα
Περισσότερες φυτικές ίνες
• Όταν τρώμε ένα φρούτο ολόκληρο, διατηρούμε όλες τις φυτικές του ίνες, που είναι σημαντικές για την πέψη, την υγεία του εντέρου και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
• Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, λέει ο Remley.
Καλύτερη αίσθηση κορεσμού
• Χρειάζεται περισσότερος χρόνος να μασήσουμε και να φάμε ένα ολόκληρο φρούτο, κάτι που δίνει στον εγκέφαλό μας χρόνο να αντιληφθεί τον κορεσμό.
• Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάμε υπερβολικές ποσότητες.
Διατηρούνται περισσότερες βιταμίνες
• Όταν ένα φρούτο μένει ολόκληρο, οι βιταμίνες του προστατεύονται από την οξείδωση και τη διάσπαση λόγω έκθεσης στον αέρα ή το φως.
Μικρότερη πιθανότητα υπερκατανάλωσης
• Όταν τα φρούτα είναι κομμένα, είναι πιο εύκολο να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα χωρίς να το καταλάβουμε.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Remley, όταν τα φρούτα κόβονται, εκτίθενται στον αέρα και αρχίζουν να χάνουν βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C.
Τα τεμαχισμένα φρούτα είναι πιο εύκολα στην κατανάλωση, και έτσι μπορεί να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα τρώγαμε αν ήταν ολόκληρα, σημειώνει ο ειδικός και συμβουλεύει ότι, αν θέλεις τη μέγιστη διατροφική αξία και καλύτερο έλεγχο της όρεξης, προτίμησε τα φρούτα ολόκληρα.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα φρούτα με τις περισσότερες φυτικές ίνες
Δείτε πώς να υπολογίσετε 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 9 καθημερινές τροφές