Τα φρούτα που ανεβάζουν κατακόρυφα τη χοληστερόλη

Πολλά άτομα με υψηλή χοληστερόλη αναρωτιούνται εάν μπορούν να καταναλώνουν άφοβα, σε καθημερινή βάση φρούτα, καθώς και αν υπάρχει περίπτωση κάποια από αυτά να εντείνουν το πρόβλημά τους. Αν και τα φρούτα θεωρούνται γενικά υγιεινά και απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, η υπερκατανάλωσή τους ή η κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης, λέει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταρείας Παθολογίας, Gregory N. Sossaman, MD, MASCP.

Τα φρούτα που ανεβάζουν κατακόρυφα τη χοληστερόλη

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ζάχαρη, και αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με υψηλότερη χοληστερίνη LDL. Παρόλο που τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά, η κατανάλωσή τους με μέτρο είναι σημαντική για όσους παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, αναφέρει ο ειδικός.τους.

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι άλλο ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν και προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και C, η μεγάλη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα LDL.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, οι σταφίδες και τα βερίκοκα, είναι πολύ θρεπτικά αλλά και εξαιρετικά πλούσια σε ζάχαρη. Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, που συμβάλλουν στην αύξηση της LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Φρούτα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Παρόλο που υπάρχουν φρούτα που ανεβάζουν τη χοληστερόλη, τα περισσότερα φρούτα, όταν καταναλώνονται με μέτρο, έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της. Μάλιστα, πολλά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL λόγω των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Εδώ είναι μερικά φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης:

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ειδικά στη μορφή της πηκτίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μήλα βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις.

Αχλάδια

Όπως και τα μήλα, τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, η κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και φυτικών ινών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της LDL . Οι ίνες αυτές δεσμεύουν τη χοληστερίνη στο πεπτικό σύστημα, αποτρέποντας την απορρόφησή της στο αίμα.

Μούρα

Τα μούρα, όπως τα φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, περιέχουν φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τα επίπεδα της. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον  Gregory  N. Sossaman, είναι η ισορροπία και η μέτρια κατανάλωση. Όταν καταναλώνονται σωστά, τα φρούτα δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως απειλή για τα επίπεδα χοληστερόλης. Αντίθετα, πολλά φρούτα μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ποιες τροφές έχουν την κόκκινη βαφή “red 3” που απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ

Σιμιγδάλι: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.