Αλκοολ: Γιατί πρέπει να το προτιμάμε με γεμάτο στομάχι;

Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και με γεμάτο στομάχι, έχει καλά αποτελέσματα για την υγεία. Το γεμάτο στομάχι και πιο συγκεκριμένα οι λιπαρές τροφές, καθυστερούν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό μας. Οπότε δεν μπορείς να πιείς περισσότερο, αλλά καθυστερείς να αντιληφθείς την επίδραση του στον οργανισμό σου.

Σύμφωνα με τον παθολόγο Dr Keith Grimes, όταν δεν υπάρχει φαγητό στο στομάχι, το αλκοόλ περνά απευθείας στο αίμα. Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα, εντείνεται η απώλεια ελέγχου των σωματικών και γνωστικών λειτουργιών.

Όταν το αλκοόλ περνά στο αίμα, διανέμεται ταχύτατα σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να επέρχεται μια αίσθηση ζεστασιάς στο σώμα, να πέφτουν προσωρινά οι παλμοί της καρδιάς και να μειώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Το αλκοόλ περνά από το αίμα στο στομάχι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Όταν πια φτάσει στον εγκέφαλο, επιδρά στα κέντρα ελέγχου της συμπεριφοράς αλλά και στα κέντρα που ελέγχουν πολυάριθμες σωματικές λειτουργίες.

Κατανάλωση με γεμάτο στομάχι 

Ο Dr Tony Rao, σύμβουλος στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικός σε θέματα αλκοόλ και ψυχικής υγείας, δηλώνει ότι όταν έχουμε γευματίσει ή δειπνήσει κανονικά πριν πιούμε, η τροφή καλύπτει το στομάχι, οπότε η απορρόφηση του επιβραδύνεται. Αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Τα λιπαρά φαγητά τείνουν να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Το πόσο γρήγορα απορροφάται  στο αίμα εξαρτάται επίσης, από την «κινητικότητα» του στομάχου, με απλά λόγια από το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι. Η ανθυγιεινή διατροφή με φαγητά πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα με αποτέλεσμα να εισέρχεται γρηγορότερα στο αίμα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

«Στεγνός» Ιανουάριος: Πώς ένας μήνας χωρίς αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

Σεροτονίνη και υγεία: H επίδραση της ορμόνης της χαράς

Σπαθόλαδο: Πού κάνει καλό και πότε πρέπει να αποφεύγεται

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.