Δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που ενισχύουν την ανοσία, είναι και ένα λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
Τα λαχανικά, άλλωστε, είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να προστατεύσει τα κύτταρα και να καταπολεμήσει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Το νούμερο ένα λαχανικό για την ανοσία, είναι οι κόκκινες πιπεριές.
Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, ειδικά βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τα παθογόνα (δηλαδή, τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι προστατεύει τα υγιή κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, η βιταμίνη C προάγει το σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι «κρίσιμο για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας έναντι των παθογόνων.
Στην πραγματικότητα, οι κόκκινες πιπεριές έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Ενώ ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά περιέχει 150 έως 190 mg. Αυτή η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C υποστηρίζει τη θέση της κόκκινης πιπεριάς ως μία από τις πιο ισχυρές φυσικές πηγές αυτής της βιταμίνης που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α εμπλέκεται στη λειτουργία των Τ κυττάρων και των Β κυττάρων, που είναι σημαντικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά επίσης την παραγωγή αντισωμάτων και την απόκριση των ανοσοκυττάρων, διασφαλίζοντας ότι το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα μικρόβια. Επιπλέον, όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα και βλεννογόνους, που λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια ενάντια στα παθογόνα.
Οι κόκκινες πιπεριές προσφέρουν επίσης βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που λειτουργεί με τη βιταμίνη C. Αυτό το δίδυμο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες, υποστηρίζοντας έτσι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA, που βοηθά στην παραγωγή και ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο ψευδάργυρος και το σελήνιο είναι ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών και στη μείωση της φλεγμονής.
Τέλος, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που διατηρεί το έντερο και τα βακτήρια του εντέρου σε καλή κατάσταση. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς απαιτείται ένα υγιές έντερο για μια βέλτιστη ανοσοαπόκριση.
Τι γίνεται με τις πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές;
Οι διαφορετικές χρωματιστές πιπεριές δεν προέρχονται από διαφορετικά φυτά. Είναι όλα από το ίδιο φυτό, αλλά έχουν διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας.
Συγκεκριμένα, οι κόκκινες πιπεριές είναι πλήρως ώριμες, ενώ τα άλλα χρώματα είναι λιγότερο ώριμα. Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης ενισχύει τόσο τη βιταμίνη C όσο και τη βήτα-καροτίνη, καθιστώντας τις κόκκινες πιπεριές καλύτερες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε σύγκριση με τις πιπεριές των άλλων χρωμάτων.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ασφαλιστικές εταιρείες vs ιδιωτικών κλινικών: «Πόλεμος» για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας