Όσπρια και ξηροί καρποί, πλούσια σε πρωτεΐνη, που «αντικαθιστούν» το κρέας 

Τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητά χαμηλές, τροφές που ταιριάζουν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας είναι τα όσπρια. Τα όσπρια έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω της σύστασής τους. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού παρασύρρουν ένα μέρος αυτής προς αποβολή στο έντερο.

Παράλληλα, είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτείνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα και παράλληλα είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος για τους φυτοφάγους.

Νέα διατροφικη σύσταση

Η νέα διατροφικη σύσταση προτείνει ότι όσπρια, όπως φασόλια, φακές και αρακάς, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αντικαθιστώντας σε μεγάλο ποσοστό το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Μια πρόσφατη αναφορά από την Επιτροπή Συμβούλων Διατροφικών Οδηγιών των ΗΠΑ για το 2025, επισημαίνει ότι αυτή η τριάδα οσπρίων είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, χαρίζοντας μια υγιεινή εναλλακτική στους παραδοσιακούς ζωικούς τύπους πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια, σε σύγκριση με τις διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα ή κόκκινο κρέας, σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2, λέει  Nicole Roesch, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Lenox Hill Hospital, στη Νέα Υόρκη.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν επίσης τους ξηρούς καρπούς, όπως εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης. Κυρίως τα τριμμένα καρύδια πάνω από τις σαλάτες, τα ωμά φυστίκια ή αμύγδαλα στη βρώμη, όπως και ψιλοκομμένα κάσιους στις πατάτες. Ένα ακόμα όφελος που προσφέρετε στον οργανισμό, είναι η πρόσληψη υγειών λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ποια όσπρια συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: 7 χειμωνιάτικες προτάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.