4+1 λόγοι για να κόψετε το ψωμί από τη διατροφή σας

Το λευκό ψωμί εξακολουθεί να είναι η επιλογή των περισσοτέρων ανθρώπων. Μήπως, όμως, πρέπει να αναθεωρήσουν επ’ αυτού; Όπως αναφέρει ο διαιτολόγος Dr Eric Berg, η διατροφική αξία του ψωμιού είναι υψηλή, ωστόσο ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του και τον βαθμό επεξεργασίας του μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό.

  • Το ψωμί, ιδιαίτερα το λευκό ψωμί,  είναι πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και χαμηλό σε βασικά θρεπτικά συστατικά.
  • Υψηλό σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και θερμίδες: Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται συνήθως από επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.
  • Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Πολλά είδη λευκού ψωμιού δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, ειδικά εάν αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής σας.
  • Πιθανή ευαισθησία στη γλουτένη: Μερικά άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να αποφεύγουν ψωμί που περιέχει γλουτένη.
  • Διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες: Πολλοί επιλέγουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, για να διαχειριστούν το βάρος, τον διαβήτη ή άλλες καταστάσεις υγείας. Το ψωμί είναι συχνά ένα από τα πρώτα τρόφιμα που πρέπει να κόψετε, όταν ακολουθείτε αυτές τις δίαιτες.

Σύμφωνα με τον Dr Berg, επιλέξτε ολικής άλεσης για να πάρετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχοντας σας με μια καλύτερη “πηγή ενέργειας”, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2, για καρδιακές παθήσεις και για αύξηση του σωματικού βάρους.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ψωμί του τοστ: Τα κριτήρια επιλογής για το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων

Γονιμότητα: Ένας πλήρης οδηγός διατροφής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.