3ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατροφή: Τα μυστικά της μακροζωίας, τα νέα δεδομένα

Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας αποκάλυψαν οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατροφή, με θέμα «Κρητική Διατροφή, Μεσογειακή Παράδοση και Μοντέρνες Εφαρμογές», που έγινε στην Κρήτη.

- Advertisement -

Οι ειδικοί που έδωσαν το παρών από κάθε γωνιά του πλανήτη – ανάμεσά τους και αρκετοί διεθνώς αναγνωρισμένοι – εξήραν τη σημασία του ελαιόλαδου στο καθημερινό διαιτολόγιο και παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες για την ελληνική διατροφή – ασπίδα ενάντια σε σοβαρά χρόνια νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή.

Υπάρχουν νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα όσπρια, το ψάρι και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά και από την άνοια, πέρα από διάφορες μορφές καρκίνου και τον διαβήτη.

Επιπλέον αναφέρθηκαν δεδομένα για τις πολυφαινόλες, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που απαντάται στον καρπό της ελιάς και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κυρίως στο αγουρέλαιο.

- Advertisement -

Η αφρόκρεμα της επιστήμης στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Διατροφή

Στο συνέδριο, που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο όμιλος Grecotel, παρέστησαν 75 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Frank Hu, εξήγησε ότι είναι μύθος πως το ελαιόλαδο παχαίνει και επεσήμανε ότι χρειάζεται να ερευνηθεί περαιτέρω η επίδραση των πολυφαινολών στην υγεία.

Αναφέρθηκε στα πιο κοινά λάδια, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ασιατική κουζίνα, όπως το σησαμέλαιο, το λάδι σόγιας, το λάδι από φυστίκι και από καλαμπόκι και το κραμβέλαιο.

Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση του Healthstories, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αντικαταστήσουν το ελαιόλαδο, ειδικά στο τηγάνι, αρκεί να χρησιμοποιούνται με προσοχή και για πολύ συγκεκριμένο διάστημα.

Πρότεινε, δε, έναν συνδυασμό ελληνικής και ασιατικής κουζίνας για καλύτερη υγεία και για μακροζωία.

«Χρειάζεται μια πολιτιστική προσαρμογή. Κάποια λάδια της ασιατικής κουζίνας μπορούν σταδιακά να ενσωματωθούν στη μεσογειακή διατροφή. Το ίδιο και κάποια παραδοσιακά ασιατικά συστατικά, όπως τα φύκια, το τσάι matcha και η σόγια», είπε ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής.

Η υπεροχή της ελληνικής κουζίνας

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριος Ταβερναράκης, μίλησε για τη βιολογία της γήρανσης και για τις πιθανές επιδράσεις του παραδοσιακού ελληνικού τρόπου ζωής σε αυτήν.

Ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Δημοσθένης Παναγιωτάκος παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης ATTICA, που ολοκληρώθηκε το 2022. Έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θεωρείται υψηλού ρίσκου και ότι πλέον οι γυναίκες διατρέχουν σχεδόν ανάλογο κίνδυνο με εκείνον των ανδρών.

«Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας στο μέλλον πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως μια βιώσιμη επιλογή τρόπου ζωής και όχι μόνο ως μια διατροφική παρέμβαση. Πρέπει, μάλιστα, να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες με στόχο την πρόληψη», είπε ο κ. Παναγιωτάκος.

Η καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Μαίρη Γιαννακούλια μίλησε για την υπεροχή της μεσογειακής διατροφής έναντι άλλων διατροφικών μοντέλων.

Ελληνική διατροφή και μακροζωία

Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στο συνέδριο ήταν όταν μίλησε για τη διατροφή του και για τον τρόπο ζωής του ένα ζευγάρι 90 ετών, η κυρία και ο κύριος Αντωνάκης, από το χωριό Φουρφοράς στο Ρέθυμνο.

Άλλη ξεχωριστή στιγμή ήταν ο διαγωνισμός νεανικής αγροεπιχειρηματικότητας – αξιολογήθηκαν από διεθνή επιτροπή startup εταιρείες, που έχουν συσταθεί από νέους.

Παράλληλα το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία πρόσφερε δέκα υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Πέντε για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλες πέντε για το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Το συνέδριο διοργάνωσε από  κοινού ο όμιλος Grecotel και το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία. Έγινε στο Ηράκλειο – που αναγορεύθηκε γαστρονομική πόλη της UNESCO – και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Amirandes. Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κρήτης και της UNESCO.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης επιλέχθηκε ως η Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026.

Διαβάστε επίσης

Τζορτζ Τσούνης: Η εξομολόγηση για το αδυνάτισμα σε συνέδριο στην Κρήτη, ο μύθος και η χειρότερη συμβουλή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.