Ποιες τροφές πρέπει να προσέξουμε πριν και μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού πριν αλλά και μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό.. Μελέτες αναφέρουν μάλιστα, ότι, οι παρενέργειες για άτομα άνω των 65 ετών ήταν γενικά ηπιότερες απ’ αυτές των νεότερων και υγιέστερων ατόμων. Το γεγονός αυτό συνδέεται με το φαινόμενο μείωσης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού με την αυξανόμενη ηλικία. Ταυτόχρονα, δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ επιπέδου παρενεργειών και αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.

Πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσουμε το διατροφικό μας πλάνο. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μαζί με λίγο καλύτερη ενυδάτωση είναι η ουσία των συμβουλών. Ακόμη κι αν κάποιος το σκέφτεται ή δεν έχει προγραμματίσει ακόμη πότε θα κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη, η υιοθέτηση των παρακάτω διατροφικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει γενικότερα το ανοσοποιητικό του, όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος,  Roxana Ehsani, RD, CSSD.

Μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Δεν υπάρχουν τροφές που “απαγορεύονται” μετά το εμβόλιο, εξηγεί η διατροφολόγος Lauren Manaker M.S., RD, LD. Αυτό που μας συστήνει είναι να ξεκουραστούμε και να έχουμε τις παρακάτω γενικά καλές διατροφικές συμβουλές  στο μυαλό μας.

Η επίσημη ωστόσο ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά και καλό είναι τα πρώτα 24ωρα μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό,  να αποφεύγονται 7 είδη τροφίμων, όπως το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες δεν βοηθά το ανοσοποιητικό να δουλεύει αποτελεσματικά ενώ αφυδατώνει τον οργανισμό. Προσπαθήστε τις ημέρες μετά το εμβόλιο να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ ή αν θέλετε να πιείτε λίγο κρασί ή ένα ποτό, συνοδέψτε το με τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό.

Πιείτε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για την υγεία μας γενικότερα και ένα βασικό σημείο εστίασης πριν κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται κάθε οργανισμός διαφέρει και σίγουρα η δίψα δεν είναι καλός δείκτης. Επίσης, ενυδάτωση μας προσφέρουν όλα τα υγρά που πίνουμε καθώς και πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε. Πρακτικά, τις ημέρες πριν το εμβόλιο ας θυμόμαστε να πίνουμε ένα δυο ποτήρια νερό παραπάνω μέσα στη μέρα από το συνηθισμένο μας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον αντιγριπικό εμβολιασμό – Τι ισχύει για όσους είναι σε ανοσοκαταστολή

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή 16:8 βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.