Η διατροφή είναι ένας σημαντικός τρόπος για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 να διαχειρίζονται τη γλυκόζη του αίματος, παράλληλα με την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, ενώ γνωρίζουμε ότι οι εξατομικευμένες, επαγγελματικές διατροφικές συμβουλές βελτιώνουν τη γλυκόζη του αίματος, μπορεί να είναι περίπλοκες.
Μία νέα μελέτη από Πανεπιστήμια της Αυστραλίας, εξέτασε τον αντίκτυπο της χρονικά περιορισμένης τροφής – εστιάζοντας στο πότε τρώτε, αντί στο τι ή πόσο – στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Βρέθηκε ότι αυτή η δίαιτα, η λεγόμενη 16:8, είχε παρόμοια αποτελέσματα με εξατομικευμένες συμβουλές από διαπιστευμένο διαιτολόγο. Υπήρχαν όμως πρόσθετα πλεονεκτήματα, επειδή ήταν απλό, εφικτό, εύκολο να τηρηθεί – και παρακινούσε τους ανθρώπους να κάνουν άλλες θετικές αλλαγές.
Τι είναι η χρονικά περιορισμένη διατροφή 16:8
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή, γνωστή και ως δίαιτα 16:8 , έγινε δημοφιλής για την απώλεια βάρους γύρω στο 2015 και από τότε, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειρίζονται τη γλυκόζη στο αίμα.
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή περιλαμβάνει τον περιορισμό του πότε τρώτε κάθε μέρα, αντί να εστιάσετε σε αυτό που τρώτε. Περιορίζετε το φαγητό σε παράθυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα μεταξύ 11 π.μ. και 7 μ.μ., και στη συνέχεια νηστεύετε για τις υπόλοιπες ώρες. Αυτό μερικές φορές μπορεί φυσικά να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάνει ένα διάλειμμα το σώμα σας από τη συνεχή πέψη τροφής, αυτό βοηθά στην ευθυγράμμιση της διατροφής με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη. Συχνά έχουν την υψηλότερη ένδειξη γλυκόζης στο αίμα τους το πρωί. Η καθυστέρηση του πρωινού μέχρι τα μέσα του πρωινού σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για σωματική δραστηριότητα που θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και στην προετοιμασία του σώματος για το πρώτο γεύμα. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που δεν συνιστούν νηστεία. Ο μόνος κατάλληλος για συμβουλές είναι ο προσωπικός γιατρός και ο διαιτολόγος.
Διαβάστε επίσης
Η καταγγελία για «λάδωμα», οι επικείμενες απολύσεις και το στέλεχος που δεν στέριωσε
Πώς επιδρούν οι χαμηλές θερμοκρασίες στη σεξουαλική ζωή των ανδρών