Τρόφιμα που επιβραβύνουν το μεταβολισμό και μπλοκάρουν τη δίαιτα

Αν κάνετε δίαιτα για να χάσετε κάποια κιλά, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που αν τα καταναλώνετε αναιρούν την προσπάθειά σας. Ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποια που θεωρούνται γενικά υγιεινές επιλογές και είναι, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο, αναφέρει η διαιτολόγος, Lauren Manaker, MS, RDN, LD, CLEC, CPT. Σύμφωνα με την ειδικό, τα παρακάτω τρόφιμα θέλουν προσοχή στην κατανάλωσή τους, καθώς, επιβραβύνουν το μεταβολισμό και μπλοκάρουν τη δίαιτα.

Μπάρες πρωτεΐνης

Οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά, που μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία σας. Αν θέλετε οπωσδήποτε πρωτεΐνη στη διατροφή σας, επιλέξτε καθαρή σκόνη πρωτεΐνης την οποία μπορείτε να προσθέσετε στο γάλα ή τους χυμούς, αναφέρει η Manaker.

Ντρέσινγκ για σαλάτες

Μια σαλάτα είναι ένα υγιεινό γεύμα από μόνη της και μπορεί να αποτελέσει και κυρίως γεύμα. Εξάλλου, όταν μιλάτε για ένα υγιές γεύμα, σίγουρα το μυαλό σας πάει στη σαλάτα.

Όμως, στον περισσότερο κόσμο δεν αρέσουν τα σκέτα λαχανικά χωρίς την προσθήκη κάποιας σάλτσας που δίνει γεύση. Ένα παράδειγμα σαλάτας που θεωρείται και είναι υγιεινή είναι η σαλάτα του Καίσαρα, αλλά χωρίς το ντρέσινγκ γιατί περιέχει μαγιονέζα που έχει πολλές θερμίδες. Επομένως, αν θέλετε να επιλέξετε κάποια σαλάτα, πρέπει να ξέρετε από τι υλικά είναι φτιαγμένο το ντρέσινγκ.

Αν είναι βαρύ και λιπαρό καλό είναι να το αφήσετε και να προτιμήσετε ξύδι βαλσάμικο ή λεμόνι και λάδι.

Ξηροί καρποί, αβοκάντο και ελιές

Περιέχουν καλά λιπαρά αλλά σε υψηλή περιεκτικότητα. Το 50% τους αποτελείται από λιπαρά που σημαίνει ότι σε μεγάλες ποσότητες αποδίδουν πολλές θερμίδες. Η λύση είναι λοιπόν να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες για να μη χάνετε και την αξία των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Έτσι, δεν θα επιβαρυνθείτε και με επιπλέον θερμίδες.

Ένα υγιεινό σνακ μπορεί να είναι μερικοί ξηροί καρποί σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς στα δημητριακά σας ή μέσα στο γιαούρτι σας μαζί με λίγο μέλι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα δηλαδή που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία από την αρχική τους μορφή έχουν συνδεθεί στενά με την διατάραξη των επιπέδων της ινσουλίνης και την παχυσαρκία. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο μεταβολισμός παύει να λειτουργεί φυσιολογικά, προκαλώντας – εκτός από αύξηση βάρους – και περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό, αναφέρει η Manaker.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Εάν είστε άνω των 40, μην κάνετε αυτά τα κοινά λάθη διατροφής

Mounjaro: Τα SOS στη χρήση του, το κόστος και οι μελέτες – Τέλος Νοεμβρίου στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.