Κάνετε καθιστική εργασία; Η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Το να πάρεις βάρος όταν κάνεις καθιστική εργασία είναι πολύ εύκολο, το να χάσεις βάρος πάλι, όχι. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η καθιστική εργασία είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες όσον αφορά την αύξηση του βάρους, ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις.

Ακόμη, αν δουλεύεις μέχρι και αργά το απόγευμα και καταλήγεις να τρως αργά το βραδινό σου ή αν βγαίνεις για ποτό ή φαγητό με συναδέλφους ή φίλους μετά τη δουλειά και δεν έχεις αρκετό χρόνο να γυμναστείς, τότε σίγουρα θα «βάλεις» κάποια κιλά.

Στην πλειονότητά τους, οι γυναίκες θα πάρουν κιλά στους γοφούς, τα οπίσθια και τους μηρούς, ενώ οι άντρες χαμηλά στην κοιλιά. Εάν δεν έχεις αρκετό χρόνο για συχνή γυμναστική, είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις τη διατροφή σου εάν δε θες να πάρεις πολύ βάρος.

Το πιο σημαντικό όμως, αναφέρει η διατροφολόγος Melissa Pfeister, δεν είναι η θερμιδική, αλλά η διατροφική αξία των γευμάτων και των σνακ. Για να παραμείνει γρήγορος ο μεταβολισμός σου, ακολούθησε μια διατροφή που θα περιέχει περισσότερα λιπαρά από όσα έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις και πολύ λιγότερους αμυλούχους υδατάνθρακες απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Η παρακάτω λίστα λοιπόν έχει ό,τι πρέπει να ξέρει όποιος κάνει καθιστική εργασία για να χάσει βάρος και να κάψει λίπος με σωστή διατροφή

Περιόρισε το άμυλο

Οι υδατάνθρακες πρέπει να υπάρχουν σε ένα υγιές γεύμα ή σνακ, αλλά οι αμυλώδεις υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια ή το ρύζι πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά, αφού ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πολύ γρήγορα, γεγονός που θα σε κάνει να πάρεις βάρος όταν είσαι σε ακινησία για πολλές ώρες. Βρες τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι από τα λαχανικά και περιόρισε το άμυλο σε ένα ή δύο γεύματα ή σνακ τη μέρα-για παράδειγμα, μπορείς να φας κοτόπουλο με ρύζι, αλλά λιγότερο ρύζι από το σύνηθες. Έτσι θα πάρεις τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι, αλλά όχι περισσότερους από όσους θα κάψεις σε μια μέρα.

Δώσε σημασία στα «καλά» λιπαρά

Τα λιπαρά είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για το σώμα. Λόγω της αργής πέψης τους, αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου.

Φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός) και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι, αυξάνουν αποδεδειγμένα την αντοχή και βοηθούν το αποθηκευμένο λίπος να «καεί» για να παρέχει ενέργεια στο σώμα.

Ίσως να χρειαστείς και κάποιο συμπλήρωμα, ώστε να καλύψεις τις καθημερινές σου ανάγκες σε λιπαρά.

Απόφυγε τη ζάχαρη

Όταν είσαι στο γραφείο και χρειάζεσαι κάτι να σε κρατήσει συγκεντρωμένο και να σου δώσει ενέργεια, το πιο εύκολο είναι να φας κάποιο σνακ που να περιέχει ζάχαρη, αλλά αυτό απλώς θα σε κάνει να θελήσεις περισσότερη ζάχαρη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατανάλωσε μικρότερα γεύματα

Πιθανόν να σε έχει ήδη συμβουλέψει κάποιος να τρως μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας για να χάσεις βάρος. Τα συχνά σνακ-πάντα εφ’ όσον είναι υγιεινά-κρατούν το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση, ενώ καταπολεμούν την πείνα και ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εάν λοιπόν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ποσότητες. Προσπάθησε να κρατάς τα γεύματά σου μικρά, ποιοτικά και με λίγες θερμίδες.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Νοσογόνος παχυσαρκία: Από τη διάγνωση μέχρι την αντιμετώπιση

Πότε και ποια όσπρια πρέπει να μουλιάζουμε πριν το μαγείρεμα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.