Ποιες τροφές να περιορίσετε και ποιες να προτιμάτε όταν παίρνετε κορτιζόνη

Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του δέρματος και του εντέρου, οι αλλεργίες κλπ. Άτομα που βρίσκονται σε αγωγή με κορτιζόνη πρέπει να προσαρμόζουν τις διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να αποτρέψουν την εμφάνιση παρενεργειών, αναφέρει η διατροφολόγος, Melina Jampolis MD.

Κορτιζόνη: Ποια τρόφιμα να περιορίσετε

Εκτός όμως από το επιτραπέζιο αλάτι, πολλές από τις τροφές που καθημερινά καταναλώνονται έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο.

  • ψωμί και φρυγανιές
  • τουρσιά κονσερβοποιημένα
  • καπνιστά- παστά
  • αλλαντικά
  • αλμυρά τυριά και αλατισμένους ξηρούς καρπούς
  • ελιές
  • μαγιονέζα
  • έτοιμες σάλτσες
  • σνακ εμπορίου όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα
  • έτοιμο φαγητό όπως σουβλάκια, πίτσες, αλμυρές κρέπες
  • μαγειρική σόδα,
  • μπεϊκιν πάουντερ

Στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων κάποιες από αυτές τις τροφές, όπως το ψωμί και οι φρυγανιές, παράγονται χωρίς την προσθήκη νατρίου προσφέροντας έτσι, τη δυνατότητα να καταναλωθούν και από άτομα που πρέπει να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Πάντως, η χρήση των ετικετών τροφίμων είναι απαραίτητη όταν χρειάζεται να προσεχθεί η πρόσληψη νατρίου, αναφέρει η Jampolis.

Ποιες τροφές να προτιμάτε

Όσο καιρό παίρνετε κορτιζόνη, να τρώτε καθημερινά πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως:

  • Προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, καφέ ρύζι). Να προτιμάτε όσα δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι
  • Λαχανικά  (ωμά και βρασμένα)
  • Φρούτα με την φλούδα
  • Όσπρια μαγειρεμένα στο σπίτι
  • Λίγους (περίπου 30 γρ.) ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Καθημερινά χρειάζεστε και 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ή/και ορισμένων φυτικής προελεύσεως τροφίμων για να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με αρκετό ασβέστιο. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία από την οστεοπόρωση που σχετίζεται με την κορτιζόνη

Να τρώτε επίσης αρκετές φορές την εβδομάδα και καλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, όπως:

  • Ψάρια
  • Πουλερικά (χωρίς την πέτσα)
  • Άπαχο κόκκινο κρέας (λιγότερο συχνά)
  • Αυγό (ρωτήστε τον γιατρό σας πόσα μπορείτε να τρώτε)

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ο κίνδυνος θανάτου για νοσηλευθέντες ασθενείς με COVID-19 και η κορτιζόνη

Νέα δεδομένα για το μητρικό γάλα – Πώς ρυθμίζει το μικροβίωμα και διευκολύνει την πέψη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.