Τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Η καλή κυκλοφορία του αίµατος είναι κοµβικής σηµασίας γιατί έχει σχέση µε την καλή λειτουργία και την υγιεινή των ιστών του ανθρωπίνου σώµατος, καθόσον µεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και αποµακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα και διάφορα απόβλητα από αυτούς.

Μερικές φορές όµως η κυκλοφορία του αίµατος µπορεί να µην είναι και τόσο καλή, κάτι που µπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, µε άµεσο αποτέλεσµα να επηρεάζονται αρνητικά τα όργανα και οι ιστοί του.

Ορισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν τη ροή του αίματος, υποστηρίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνοντας τη φλεγμονή.Και αυτές οι τροφές σύμφωνα με την διατροφολόγο, Melina B. Jampolis, MD είναι οι εξής:

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι γνωστά για τις ενεργειακές τους ιδιότητες, που σύµφωνα µε την Jampolis,  αυτές οφείλονται στα φυσικά νιτρικά που περιέχονται και βρίσκονται στο έδαφος, τον αέρα και το νερό. Όταν µεταβολίζονται, παράγεται στον οργανισµό µονοξείδιο του αζώτου, το οποίο επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίµατος και κατ’ επέκταση στα όργανα και τους ιστούς .

Ρόδια

Οι μικροσκοπικοί κόκκινοι σπόροι από το ρόδι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά (αντιοξειδωτικά και νιτρικά άλατα) που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος σας. Επίσης, συμβάλλουν στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μεταφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου στους μύες και τους ιστούς σας κια βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίµατος.

Μούρα

Τα βατόμουρα, οι φράουλες και άλλα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε ανθοκυανίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλικίνη, μια ένωση που βοηθά τα τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, προάγοντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

Ψάρια

Ο σολομός, το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Μαύρη σοκολάτα

Υψηλή σε φλαβονοειδή, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας προάγοντας την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Καρπούζι

Πλούσιο σε λυκοπένιο, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την υγεία της καρδιάς.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πάνω από 700 μικρόβια – ανθεκτικά στη θερμότητα – μπορεί να ζουν στον φούρνο μικροκυμάτων σας

Οι 7 τροφές που επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.