Διαβήτης τύπου 2: Νέα φάρμακα και η δυνατότητα λαπαροσκόπησης

Εδώ και δεκαετίες η χειρουργική του διαβήτη τύπου 2 έχει δώσει ασφαλή και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα και αποτελεί διεθνή οδηγία εδώ και 10 χρόνια. Η εφαρμογή της έδωσε στην έρευνα το έναυσμα για παραγωγή φαρμάκων, που μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους και καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη με σημαντική επιτυχία.

Τα φάρμακα, όμως, μόνα τους δεν μπορούν να πετύχουν, όσα μπορεί η χειρουργική σε ασθενείς, που δεν ρυθμίζονται σωστά. Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από 40% των διαβητικών δεν επιτυγχάνει καλή ρύθμιση του σακχάρου του. Σε αυτή την περίπτωση ή σε ασθενείς που δεν μπορούν να είναι συνεπείς στη φαρμακοθεραπεία, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει δείξει σε διαβητικούς ίαση ή ύφεση σε ποσοστά πάνω από 80%. Ιδιαίτερη επιτυχία υπάρχει σε όσους δεν έχουν τη νόσο πολλά χρόνια. Αλλά και χρόνια διαβητικοί έχουν σημαντική βελτίωση της νόσου, μείωση των φαρμάκων και απαλλάσσονται από την ινσουλίνη.

Μία λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι είναι σήμερα ασφαλής, ανώδυνη και με νοσηλεία 1-2 ημέρες. Η λύση δεν απευθύνεται μόνο σε σοβαρά παχύσαρκους. Σύμφωνα με τις διεθνής οδηγίες του 2022, ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>30 (δηλαδή 15-25 περιττά κιλά) και διαβήτη που δεν ρυθμίζεται, πρέπει να εξετάζουν την επιλογή αυτή. Η παράλληλη χρήση των νέων φαρμάκων μπορεί να φτάσει στην ιδανική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του διαβήτη τύπου 2.

Ιδανική ομάδα, στην οποία απευθύνεται η λαπαροσκοπική παρέμβαση, είναι συνάνθρωποί μας με προδιάθεση για διαβήτη, είτε με οικογενειακό ιστορικό είτε με συμπτώματα προδιαβήτη (υπερινσουλιναιμία). Χαρακτηριστικά δείγματα είναι η δυσκολία στην απώλεια βάρους με δίαιτα (αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη), η συχνή πείνα (γιατί η υψηλή ινσουλίνη ρίχνει γρήγορα το σάκχαρο αίματος), η αδικαιολόγητη κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο διαβήτης αφορά σε πάνω από 1.100.000 Έλληνες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10% αυτών είναι αδιάγνωστο.

Οι σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών είναι η συνεργασία διαβητολόγων και ειδικών χειρουργών. Στον διαβήτη τύπου 2, που μετά από προσπάθειες γιατρού και ασθενούς δεν ρυθμίζεται σωστά,  πρέπει να συζητείται η επιλογή της λαπαροσκοπικής επέμβασης. Η απόλυτη συνειδητοποίηση από όλους ότι διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή χρόνια και δύσκολα ρυθμιζόμενη νόσος, η επιστράτευση όλων των όπλων είναι επιτακτική. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες νόσοι, που δεν έχουν τη χειρουργική επιλογή και οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται αναμένοντας μια καλύτερη θεραπεία. Στον διαβήτη υπάρχει.

Στην επιστημονική εκδήλωση ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2, που διοργανώνει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Έρευνας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη – Κέντρο Παχυσαρκίας Αθηνών», ξεκινάει μια προσπάθεια ενημέρωσης για όλα τα προβλήματα και τις σύγχρονες λύσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο Αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στην Κηφισιά (Φιλαδελφέως 4 & Κεφαλαρίου). Επίσης, η Ημερίδα θα είναι διαθέσιμη για δωρεάν διαδικτυακή παρακολούθηση, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Εκτός από την ενημέρωση από κορυφαίους ιατρούς του Ιατρικού Αθηνών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρών από το εξωτερικό, θα υπάρχει και η δυνατότητα να τεθούν ερωτήσεις στους ειδικούς, για να απαντηθούν ερωτήματα και προβληματισμοί. Φυσικά η Ημερίδα θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση και σε οποιοδήποτε μετέπειτα χρόνο.

Διαβήτης τύπου 2: Νέα φάρμακα και η δυνατότητα λαπαροσκόπησης
Ο κ. Χάρης Παππής

*Χάρης Παππής, MD, PhD, FACS, FEBS(Hon), Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Παχυσαρκίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.