Η κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια του Momentous Institute Dr. Jessica Gomez μιλά για την ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική κοινότητα.
«Είμαι μαμά που στέλνει το παιδί της στο σχολείο για πρώτη φορά και θέλω να ξεκινήσω επιβεβαιώνοντας τα συναισθήματα που μπορεί να έχετε. Μπορεί να είστε ενθουσιασμένη, ανήσυχη, φοβισμένη, έτοιμη – ή να νιώθετε όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα. Να είστε βέβαιη: Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα που θα στείλετε το παιδί σας στον έξω κόσμο.
Ως κλινική ψυχολόγος και εκτελεστική διευθύντρια του Momentous Institute, έχω εργαστεί δίπλα σε πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε μεταβατικές περιόδους, όπως η σημαντική της αποστολής των παιδιών τους στο σχολείο για πρώτη φορά.
Τώρα βρίσκεστε σε αυτή τη συνθήκη που πρέπει να δώσετε χώρο για τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με αυτήν τη στιγμή,αλλά και να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για τη ζωή του στη σχολική κοινότητα.
4 συμβουλές για μια ομαλή μετάβαση στο σχολείο
Πάρτε χρόνο για εσάς
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετάβασης και αλλαγής, θέλω πρώτα να σας ενθαρρύνω να αναγνωρίσετε ποια συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια καθώς προετοιμάζεστε να αφήσετε το παιδί σας να φύγει από τη φωλιά του. Καθίστε για λίγο και σκεφτείτε τι ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς όταν ήσασταν παιδί και μετρηθείτε με αυτά τα συναισθήματα. Είναι πιθανό να επηρεάζει η δική σας εμπειρία την εμπειρία του παιδιού σας.
Όταν έχετε αυτογνωσία για τα δικά σας συναισθήματα, μπορείτε να τα διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν. Αν όμως αποφεύγετε την εσωτερική σύγκρουσή σας, μπορεί να στείλετε ακούσια το λάθος μήνυμα στο παιδί σας.
Είναι σημαντικό για τους γονείς να δείχνουν αυτοπεποίθηση στην ικανότητα του παιδιού τους να διαχειριστεί μεταβάσεις, καθώς τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους ως στήριγμα για να αντιμετωπίσουν και να ρυθμίσουν τα δικά τους συναισθήματα».
Οικογενειακές αξίες
«Προτού εξετάσουμε πιο πρακτικά βήματα για να σας προετοιμάσω για την πρώτη εμπειρία του παιδιού σας στο σχολείο, είναι σημαντικό να συζητήσουμε τη θεμελιώδη πτυχή των αξιών. Αφήστε με να εξηγήσω: Ποια μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στο παιδί σας σχετικά με την αυτοαξία τους και τις αρχές που αγαπάτε ως οικογένεια;
Οι οικογενειακές αξίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένων αρετών όπως ο σεβασμός, η ευγένεια, η συμπόνια, η επιμέλεια και η εντιμότητα, μεταξύ άλλων. Αυτές οι αξίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από μια οικογένεια σε μια άλλη. Συχνά ενσωματώνονται στις αλληλεπιδράσεις μας, αντικατοπτρίζοντας πώς σχετιζόμαστε μεταξύ μας.
Η αντίληψη του παιδιού για την ιδιότητά τους επηρεάζεται βαθύτατα από το πώς τα άτομα που τα φροντίζουν τα αντιμετωπίζουν. Εξίσου σημαντική είναι και η παρατήρησή τους για τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της οικογένειας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, που δημιουργεί ένα θεμελιώδες πρότυπο για τις αλληλεπιδράσεις τους έξω από το σπίτι. Επομένως, η διαδικασία αυτής της ασύνειδητης και συνειδητής έκφρασης αυτών των αξιών αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική».
Παρουσιάστε ήπια τις προσδοκίες
«Μετά τη βοήθεια των γονέων και των φροντιστών να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα και να καθορίσουν τις οικογενειακές τους αξίες, μιλάμε για τις προσδοκίες. Είναι κρίσιμο να μιλήσετε με το παιδί σας για το τι θα κληθεί να διαχειριστεί στο σχολείο. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ρουτίνας, συμμαθητές, δασκάλους, παραλαβή, παράδοση, φροντίδα, ώρα για το μεσημεριανό και πολλές άλλες λεπτομέρειες που συνοδεύουν την προσχολική ζωή.
Μπορεί να φαίνεται πολύ για το παιδί σας. Ενώ είναι σημαντικό να παρουσιάσετε αυτές τις προσδοκίες με θετικό τρόπο, είναι καλό να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να ακούγεται περισσότερο τρομακτικό παρά ενδιαφέρον για εκείνο.
Είναι επίσης σημαντικό να έχετε σαφείς προσδοκίες για τον εαυτό σας ως γονέας. Οι γονείς συχνά πρέπει να εξισορροπούν διάφορους διαφορετικούς ρόλους και ευθύνες στη ζωή τους. Μια μετάβαση όπως αυτή επηρεάζει το σύνολο του οικογενειακού συστήματος και απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, αποτελεσματική επικοινωνία και σχεδιασμό.
Ο σχεδιασμός και η πρακτική είναι απαραίτητοι, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά, διότι συχνά χρειάζονται να έχουν τη συμπεριφορά προτύπου προτού μπορέσουν να διαχειριστούν τη μετάβαση ανεξάρτητα».
Να είστε το ασφαλές δίχτυ
«Μετά τις προσδοκίες, επικεντρώνομαι στην ελευθερία και την αυτονομία. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή για να προσαρμοστούν σε νέες εμπειρίες και περιβάλλοντα. Αυτό ξεκινά από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο και εξαρτώνται από τους γονείς ή τους φροντιστές τους για να επιβιώσουν και να μάθουν. Εκπληρώθηκαν οι ανάγκες τους όταν έκλαιγαν;
Τα ηρεμήσαν και τα ενθάρρυναν όταν μάθαιναν να περπατούν; Όλα αυτά τα ορόσημα βοηθούν ένα παιδί να αναπτύξει αυτοπεποίθηση στην ικανότητά του να προσαρμοστεί στον κόσμο. Αφήστε τα να ξέρουν ότι είστε εκεί για αυτά αν πέσουν και θα τα υποστηρίξετε καθώς διαχειρίζονται νέες εμπειρίες.
Όταν τους δίνετε αυτή την τελευταία ματιά στην αποχώρηση, μπορεί να ανησυχείτε μέσα σας, αλλά αυτή η ματιά μπορεί να επικοινωνεί: «Μπορείς να το κάνεις αυτό και θα είμαι εδώ για σένα.»
Η σχέση και η επικοινωνία που θα καλλιεργήσετε με το παιδί σας θα είναι κλειδί για την προσαρμογή στο σχολείο για πρώτη φορά, αλλά θα σας προετοιμάσει επίσης για το μέλλον. Οι σχέσεις απαιτούν προσοχή, επικοινωνία, περιποίηση και ποιότητα χρόνου. Η επένδυση στη σχέση σας με το παιδί σας δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα των αλληλεπιδράσεών σας.
Η φροντίδα της σχέσης είναι σαν ένα ασφαλές δίχτυ για το όταν συμβαίνουν μικρά και μεγάλα πράγματα. Θέλετε το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές να έρχεται σε σας με τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις προκλήσεις του. Αυτό θα απαιτήσει συχνά τη διαχείριση των δικών σας αντιδράσεων, έτσι ώστε να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφάλεια μαζί σας».
Tip για την προώθηση των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων
«Όλες αυτές οι συμβουλές που μοιράστηκα για να στείλετε επιτυχώς το παιδί σας στο σχολείο για πρώτη φορά ονομάζονται κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες. Στο Momentous Institute, ορίζουμε την κοινωνικο-συναισθηματική υγεία ως τη δυνατότητα να πλοηγηθείτε στα συναισθήματά σας, τις αντιδράσεις σας και τις σχέσεις σας.
Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η κοινωνικο-συναισθηματική υγεία όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν θετική ψυχική υγεία, αλλά βελτιώνει επίσης τα ακαδημαϊκά αποτελέσματα, προωθεί μια αίσθηση ασφάλειας και ασφαλείας, δημιουργεί υγιείς σχέσεις και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες.
Πιστεύω ότι η διαδικασία μάθησης αυτών των δεξιοτήτων, γνωστής ως μάθηση κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, είναι δεξιότητες που θα χρησιμεύσουν στα παιδιά μας την πρώτη ημέρα του σχολείου – και για μια ζωή πέρα από αυτή, μέσα στη σχολική κοινότητα».
Πηγή: Motherly