Α.Πελώνη: Δώσαμε όλα τα περιθώρια στους γιατρούς να ενισχύσουν οικειοθελώς το ΕΣΥ

Στο θέμα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ήταν το ύστατο μέτρο και αποφασίστηκε αφού δόθηκαν στους γιατρούς όλα τα περιθώρια να ενισχύσουν οικειοθελώς το ΕΣΥ. Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Αν δεν το πράξουν, τότε θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Και ξεκαθάρισε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει κόντρα με τους γιατρούς. «Υπάρχει μόνο η ανάγκη να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους μπροστά σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι καθήκον όλων και ειδικά των γιατρών να ανταποκριθούν».

Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, η πίεση στο σύστημα Υγείας εντείνεται, όπως και η κούραση.

Self Tests από τον ερχόμενο μήνα 

Από τις αρχές Απριλίου αναμένεται η διανομή των self tests μέσω των φαρμακείων. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει την μαζική αυτο-εξέταση του πληθυσμού για τον κορονοϊό.

Οι πολίτες θα προμηθεύονται τα τεστ από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται ένα τεστ την εβδομάδα.

Όπως ανάφερε η κ.Πελώνη, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την διαδικασία και για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τις περιπτώσεις πολιτών που θα χρειαστούν τη βοήθεια του φαρμακοποιού για να κάνουν το τεστ.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και όσοι εντοπίζονται θετικοί θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για απομόνωση και ιχνηλάτηση.

Ρυθμός εμβολιασμού

Η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 6 – 7 ευρωπαϊκές χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.430.000 δόσεις εμβολίου, ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένεται αν 1,5 εκατομμύρια δόσεις.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 70-74.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου.

Από το Μάιο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται άτομα υψηλού κινδύνου και ο γενικός πληθυσμός.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.