Η μικροβιακή αντίσταση στο επίκεντρο της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ

Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετείχε η χώρα μας μέσω του προέδρου του ΕΟΔΥ καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες στο Λουξεμβούργο.

Τι συζήτησε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας

Ως εκπρόσωπος από την Ελλάδα o Προέδρος του ΕΟΔΥ Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, συμμετείχε σε συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή της νέας/αναθεωρημένης νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια της υγείας, η οποία περιλαμβάνει τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδει το ECDC και η EMEA. Η νομοθεσία ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου.

Συζητήθηκαν, επίσης, αλλαγές για την Health Security Committee (HSC) με γνώμονα το αναθεωρημένο πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, θέματα που τέθηκαν προς εξέταση ήταν η συνεργασία της Επιτροπής με άλλους φορείς, η σύσταση ομάδας εργασίας, εσωτερικοί κανονισμοί άλλα και η υιοθέτηση απόψεων και καθοδήγησης από τις εμπλεκόμενες χώρες. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην Μικροβιακή Αντίσταση (AMR) και το αντίστοιχο joint action με την Γαλλία να καθοδηγεί την πρωτοβουλία. Παράλληλα, η Επιτροπή τόνισε την θέληση της Commission να σκύψει πάνω από το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

Διεξήχθησαν, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τις τρέχουσες απειλές για την δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, της ευλογιάς των πιθήκων, της μικροβιακής αντοχής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Νέοι γιατροί εξηγούν γιατί φεύγουν στο εξωτερικό – Έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι με το Hospital@Home – Πότε ξεκινάει το νέο πρόγραμμα και σε ποιους αφορά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.