Στις εποχές που ζούμε, τα έξυπνα ψώνια περιορίζουν τη σπατάλη, οπότε όταν αγοράζουμε φρούτα καλό είναι να ξέρουμε ποια συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά την αγορά τους και να παραμένουν φρέσκα για μέρες.
Κάποια φρούτα σταματούν να ωριμάζουν αμέσως μόλις συλλεχθούν – ενώ άλλα ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς
Φρούτα που ωριμάζουν και μετά την αγορά
Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα φρούτα πριν γίνουν ώριμα και να τα αφήσετε να ωριμάσουν στο σπίτι:
Μπανάνες
Οι μπανάνες συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή και την πώλησή τους. Αν θέλετε να τις απολαύσετε ώριμες, επιλέξτε άγουρες μπανάνες με εντελώς πράσινες φλούδες. Σε θερμοκρασία δωματίου, θα χρειαστούν περίπου μια εβδομάδα για να ωριμάσουν.
Πυρηνόκαρπα
Όταν αγοράζονται άγουρα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα θα χρειαστούν περίπου δύο έως τρεις ημέρες για να ωριμάσουν στο σπίτι.
Για να διαπιστώσετε εάν ένα πυρηνόκαρπο είναι ώριμο, πιέστε το απαλά. Οι άγουροι καρποί θα είναι σκληροί και σκληροί.
Αχλάδια
Τα αχλάδια μαζεύονται όταν είναι ώριμα αλλά όχι τόσο ώριμα. Θα ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου στην κουζίνα, όταν τα φέρετε στο σπίτι.
Ακτινίδια
Ένα άλλο φρούτο που ωριμάζει αφού το αγοράσετε είναι το ακτινίδιο. Εάν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε αμέσως, αγοράστε σκληρά και άγουρα.
Στο σπίτι, ένα ακτινίδιο θα ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες.
Μάνγκο
Τα μάνγκο θα συνεχίσουν να ωριμάζουν αφού τα φέρετε στο σπίτι. Όταν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, τα άγουρα μάνγκο θα είναι έτοιμα για κατανάλωση μέσα σε τρεις έως οκτώ ημέρες.
Τα ώριμα μάνγκο έχουν ένα ελαφρύ, γλυκό άρωμα και είναι λίγο πιο μαλακά σε ήπια πίεση.
Φρούτα που σταματούν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους
Κεράσια
Τα κεράσια δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους. Επιλέξτε κεράσια με λαμπερή φλούδα, λαμπερά πράσινα φύλλα και σφιχτή υφή. Παραλείψτε αυτά που είναι ζαρωμένα, θαμπά ή μαλακά, καθώς αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι τα κεράσια είναι πολύ παλιά.
Φράουλες
Αφού μαζευτούν οι φράουλες από το φυτό, η διαδικασία ωρίμανσης σταματάει.
Ψάξτε για φράουλες με ομοιόμορφο, γυαλιστερό κόκκινο χρώμα και έντονο άρωμα.
Σταφύλια
Αγοράστε σταφύλια όταν είναι ώριμα. Επιλέξτε τσαμπιά με λαμπερό χρώμα και χωρίς ζάρες. Ανακινήστε ελαφρά το τσαμπί και επιλέξτε αυτό όπου τα σταφύλια παραμένουν κολλημένα και δεν πέφτουν.
Εσπεριδοειδή
Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ ωριμάζουν μόνο στο δέντρο. Μόλις συλλεχθούν και αγοραστούν, τα δεν θα συνεχίσουν να ωριμάζουν.
Ανανάς
Ο ανανάς δεν ωριμάζει αφού μαζευτεί, οπότε αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε.
Ένας ώριμος ανανάς θα είναι βαρύς, θα μυρίζει αρωματικά και θα έχει ελαφρώς κίτρινο χρώμα. Αποφύγετε τους ανανάδες με ελάχιστο άρωμα και πιο πράσινη απόχρωση, που υποδηλώνει ότι ο καρπός μαζεύτηκε πριν ωριμάσει.
Καρπούζι
Η ωριμότητα του καρπουζιού θα παραμείνει ίδια μετά τη συλλογή και την αποστολή του στα καταστήματα.
Βασική αρχή είναι ότι ένα καρπούζι είναι ώριμο όταν είναι βαρύ για το μέγεθός του, γεγονός που υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Διαβάστε επίσης
Διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης απαιτούν διαφορετική θεραπεία, σύμφωνα με νέα μελέτη
Γαστρεντερίτιδα: Τροφές που πρέπει να τρώτε αλλά και να αποφεύγετε