Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το ζήτημα αποτελεί έναν μόνιμο “βραχνά”, πολύ, δε, περισσότερο που τα χρέη πλέον ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΦΕΕ, με βάση τις εκκρεμείς απαιτήσεις των εταιρειών – μελών του για τιμολόγια, τα οποία εκδόθηκαν μέχρι το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους, τα χρέη εκτοξεύθηκαν, αγγίζοντας τα 1.055 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών από τον ΣΦΕΕ γίνεται σε εθελοντική βάση από τις εταιρείες, οπότε μπορεί να προκύπτει διαφορά με τα επίσημα στοιχεία των δημόσιων φορέων.
Πού θα φτάσουν τα χρέη ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων
Oι δύο κλάδοι, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις καθυστερήσεις αποπληρωμής, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξορθολογιστεί η νοσοκομειακή δαπάνη και να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αποπληρωμής των προμηθευτών, μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
Οι φαρμακευτικές θα μπορέσουν να “ισορροπήσουν” κάπως μέσα από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback). Ωστόσο αυτό δεν έχει υπολογιστεί ακόμη για το 2023 και για το 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο 2024 τα χρέη έφτασαν τα 615 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των οφειλών, 395 εκατ. ευρώ αφορούν σε τιμολόγια του 2023, 36 εκατ. ευρώ σε τιμολόγια του 2022 και 9 εκατ. ευρώ σε παλαιότερα τιμολόγια.
Μεγάλη αύξηση από πέρυσι
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 22% και συγκεκριμένα από 865 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 1.055 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και το τέλος Απριλίου 2024, τα τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές αυξήθηκαν στα 718 εκατ. ευρώ από 580 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 337 εκατ. ευρώ από 285 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου μηνιαίων στοιχείων για τον Απρίλιο, τα νοσοκομεία στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα κατέγραψαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,317 δισ. ευρώ σε όλους του ιδιώτες προμηθευτές τους και ο ΕΟΠΥΥ 133 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά σε νοσοκομειακά φάρμακα. Σε αυτό το πλαίσιο καταλυτικός είναι ο ρόλος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν εξοφληθεί τα τιμολόγια, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση η ΕΚΑΠΥ διαχειρίζεται μόλις το 20% της συνολικής δαπάνης, αλλά σύντομα θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των νοσοκομειακών φαρμάκων και την έκδοση του rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές), κάτι που αναμένεται να επιταχύνει την εξόφληση και να τη βάλει σε μία σειρά.
Πέρα από την ΕΚΑΠΥ, η καθιέρωση των DRGs, η σύσταση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων από την αρχή της χρονιάς, καθώς και η επέκταση των διαπραγματεύσεων και των διαγωνισμών για φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση, για τον εξορθολογισμό της δαπάνης.
Διαβάστε επίσης
Νέα εξέταση προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ημέρα του Πατέρα: “Φρόντισε την υγεία σου με μια απλή εξέταση αίματος”