Υπογεννητικότητα και επιδόματα: Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας

Οι στρατηγικές για την υπογεννητικότητα υποστηρίζυν ότι τα επιδόματα και οι παροχές προς τους γονείς, βοηθούν μία κοινωνία στο να αυξήσει τον αριθμό των γεννήσεων, περιορίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα.

Αλλά, τα στοιχεία από την Νότια Κορέα δείχνουν ότι τέτοιου είδους πολιτικές δεν αρκούν.

Ο αριθμός των νεογέννητων στην Νότια Κορέα διαμορφώθηκε το 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που συγκεντρώθηκαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό το 1970, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σεούλ, παρά το γεγονός ότι δισεκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των γεννήσεων.

«Ο αριθμός των νεογέννητων το 2023 ήταν 230.000», δηλαδή 7,7% λιγότερος σε σχέση με το 2022, δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ο Λιμ Γιουνγ-ιλ από το γραφείο απογραφής στη δημόσια στατιστική υπηρεσία της Νότiας Κορέας.

Το 2023, το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας, δηλαδή ο αριθμός των νεογέννητων ανά 1.000 κατοίκους, ήταν 4,5 συγκριτικά με 4,9 το 2022, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία.

«Ο αριθμός των νεογέννητων…και το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τους από το 1970», τη χρονιά που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία αυτά, εξήγησε ο Λιμ Γιουνγκ-ιλ.

Υπογεννητικότητα, επιδόματα και παροχές

Η Σεούλ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τις γεννήσεις μέσω της παροχής επιδομάτων, υπηρεσιών φύλαξης παιδιών και βοήθειας για τις θεραπείες υπογονιμότητας. Σύμφωνα με ειδικούς, ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των ακινήτων και το υψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών, σε μια ανταγωνιστική κοινωνία που είναι επίσης δύσκολο να βρει κανείς απασχόληση με καλές αποδοχές.

Μείωση και στην Ιαπωνία

Ο αριθμός των νεογέννητων μειώθηκε και πάλι το 2023 στην Ιαπωνία, όπου οι θάνατοι ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Για όγδοη συνεχή φορά, η Ιαπωνία κατέγραψε μείωση γεννήσεων (758.631 το 2023, κατά 5,1% λιγότερες σε ετήσια βάση). Ο αριθμός των θανάτων (1.590.503) ήταν σχεδόν διπλάσιος αυτού των γεννήσεων.

Η ασιατική χώρα γνώρισε μεγάλη αύξηση στις γεννήσεις από το 1947 έως το 1949 καθώς το 1971-1974, με αντίστοιχα περίπου 2,5 και 2 εκατ. γεννήσεις κατ’ έτος, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, αρμόδια για αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Το 2023, τελέστηκαν 489.281 γάμοι, με τον αριθμό τους να είναι μειωμένος κατά 5,9% σε σχέση με το 2022.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1933, όταν έγιναν 486.000 γάμοι και ο πληθυσμός ήταν περίπου 70 εκατ. κάτοικοι, συγκριτικά με περίπου 124 εκατ. το 2023.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, με έναν στους δέκα ανθρώπους να είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και τη χώρα να καταγράφει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το 2040, το ποσοστό των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία αναμένεται να αντιστοιχεί στο 34,8% του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Υποχωρεί με γιόγκα o πόνος στη μέση; Τι λέει ο ορθοπεδικός

Ποια είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης; Το κοτόπουλο ή το αυγό;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.