Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για την έξαρση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, μετά τον θάνατο 2 νέων ανθρώπων εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.
Πρόκειται για το 9χρονο κορίτσι, που έχασε χθες τη ζωή του στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου και έναν 28χρονο που πέθανε την περασμένη εβδομάδα στον Τύρναβο και οι δυο θετικοί στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου.
Με αφορμή τον θάνατο του 28χρονου ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκδόθηκε η παραπάνω ανακοίνωση:
Αναφορικά με το περιστατικό του 28χρονου ασθενή Δ.Κ, ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στις 01.02.24, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και τα ιατρικά αρχεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ο ασθενής διακομίσθηκε στις 31.01.24, ώρα 16:20, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, με τη διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens.Υποβλήθηκε στις 01.02.24 σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και απεβίωσε την ίδια ημέρα.
Μόλυνση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο
Σύμφωνα με δηλώσεις του αδερφού του στον tirnavopress, ο 28χρονος πήγε δύο φορές σε εξωτερικά ιατρεία μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αλλά δεν τον είδε κανένας γιατρός. Όταν πλέον η κατάσταση του χειροτέρεψε με ενέργειες του αδελφού του πήγε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι γιατροί αφού του χορήγησαν αντιβίωση τον έστειλαν επειγόντως στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου όλοι οι γιατροί της Καρδιοχειρουργικής κλινικής έδωσαν άνισο αγώνα για να τον σώσουν.
Μετα από 7 ώρες χειρουργείο κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του τον Τύρναβο και όλους τους φίλους του καθώς και τους γνωστούς στην εταιρία που εργάζονταν.
«Ο αδελφός μου ταλαιπωρήθηκε πολύ αρχικά από μια ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν ένα χρόνο περίπου και ξεκίνησε να κάνει διάφορες εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς χωρίς να μπορεί να βρει θεραπεία», αναφέρει ο αδερφός του 28χρονου.
«Κάποια στιγμή όταν οι πόνοι γίνονταν αβάσταχτοι επισκέφτηκε τα εξωτερικά ιατρεία 2 νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αλλά λόγω της αναμονής πάνω από 6 ώρες δεν άντεχε τους πόνους και γύρισε σπίτι του και στη δουλειά του. Η επαγγελματική του ενασχόληση ήταν πολύ έντονη και δυναμική με όνειρα και στόχους υψηλούς», πρόσθεσε.
«Αγωνίστηκε ενάντια στην ασθένεια αλλά τα πολλά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αποδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό του σύστημα και ο στρεπτόκοκκος τον βρήκε εξασθενημένο.» τόνισε.
Έξαρση κρουσμάτων
Στη χώρα μας τα περιστατικά και οι θάνατοι, από στρεπτόκοκκο, έχουν μικρή, αλλά σταθερή αύξηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κεραυνοβόλος αυτή μορφή του στρεπτόκοκκου έχει οδηγήσει 21έναν ανθρώπους στον θάνατο μέσα στον τελευταίο χρόνο . Αναλυτικότερα, 87 άνθρωποι την Ελλάδα έχουν προσβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και 4 Ιανουαρίου 2024.
Οι 39 από αυτούς είναι ενήλικες και τα 48 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 10 ετών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το ίδιο διάστημα τα περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους ήταν συνολικά 24, εκ των οποίων 12 παιδιά και 12 ενήλικες.
Υπενθυμίζεται πως, χθες (06/02/2024) 9χρονη κατέληξε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, θετική στον στεπτόκοκκο.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαρύτατα συμπτώματα, πυρετό, δύσπνοια και διαρροϊκές κενώσεις. Οι γιατροί πολλών ειδικοτήτων, και προσπάθησαν να κάνουν το αδύνατο – δυνατό. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης, ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνοδά συμπτώματα.
Τι να προσέξουν οι γονείς
H πλειοψηφία των κρουσμάτων από στρεπτόκοκκο ωστόσο, είναι ιάσιμη εφόσον χορηγηθούν άμεσα και έγκαιρα αντιβιοτικά. Σε αντίθετη περίπτωση παράγεται τοξίνη, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και οδηγεί σε σηψαιμικό σοκ και σηπτική καταπληξία. Μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, δηλαδή, που επιφέρει τον θάνατο.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Η κλινική εικόνα του παιδιού είναι το “καμπανάκι”, σημειώνουν οι παιδίατροι. Οι γονείς, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στον γιατρό τους, αν όμως, τα συμπτώματα είναι ραγδαία θα πρέπει να πάνε απευθείας σε νοσοκομείο.
Διαβάστε επίσης
Πέθανε 9χρονη που βγήκε θετική στον στρεπτόκοκκο στο Διδυμότειχο – Τι λέει το νοσοκομείο
Μητσοτάκης από Τζάνειο: Οραματιζόμαστε ένα ΕΣΥ με ποιοτικές υποδομές