Η Ιταλία θα στείλει σήμερα 17 Ιανουαρίου περίπου 3 κιλά ζυμαρικά fusilli στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για δοκιμή και αξιολόγηση, με στόχο να προσδιοριστεί η καλύτερη συνταγή που ταιριάζει στις συνθήκες μικροβαρύτητας καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες των αστροναυτών.
Η πρωτοβουλία είναι μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, της Ιταλικής Αεροπορίας, της Barilla και της Axiom Space. Στόχος δεν είναι μόνο η διερεύνηση των γαστρονομικών δυνατοτήτων στο διάστημα αλλά και η υποστήριξη της αίτησης αναγνώρισης της ιταλικής κουζίνας ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Το ειδικό πακέτο θα μεταφερθεί σήμερα, με ένα διαστημόπλοιο SpaceX Dragon ως μέρος της αποστολής Ax-3, διάρκειας δύο εβδομάδων.
Λόγω των προκλήσεων του βρασμού των ζυμαρικών στη μικροβαρύτητα, το fusilli που αποστέλλεται στο διάστημα είναι προμαγειρεμένο και έτοιμο να θερμανθεί για να το απολαύσουν οι αστροναύτες.
Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της ιταλικής βιομηχανίας ζυμαρικών διασφάλισε ότι η απλή συνταγή – ζυμαρικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι – αντιπροσωπεύει την ουσία της ιταλικής καλοσύνης, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να παραμείνει al dente ακόμη και όταν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Επίσης σήμερα, 17 Ιανουαρίου, που γιορτάζει ο Sant’Antonio Abate είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, που καθιερώθηκε το 1984 από μια ομάδα Ναπολιτάνων σεφ πίτσας με στόχο την προώθηση της πίτσας ως σύμβολο της ιταλικής κουλτούρας και κουζίνας σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα θεσμοθετήθηκε το 2017, την ίδια χρονιά κατά την οποία η πίτσα αναγνωρίστηκε ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO και καθιερώθηκε για τον εορτασμό και την προστασία αυτού του σημαντικού μνημείου της ιταλικής κουζίνας και πολιτισμού.
Διαβάστε επίσης
Οδηγός για τα πορτοκάλια – Θερμίδες, αποθήκευση, κίνδυνοι και οφέλη
ΕΟΦ: Σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από πατέρες που έλαβαν σκευάσματα βαλπροϊκού