Πώς ο μεταβολισμός μας σχετίζεται με τα δημητριακά ολικής άλεσης

Ο μεταβολισμός μας είναι στην ουσία όλες οι διεργασίες εκείνες που γίνονται στο σώμα μας για να παραχθεί η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τις βασικές μας λειτουργίες.

Είναι άμεσα εξαρτώμενος από την ηλικία μας, τη σύσταση του σώματός μας (όσο πιο αυξημένο είναι το ποσοστό της μυϊκής μάζας στο σώμα τόσο πιο αυξημένος είναι και ο μεταβολισμός), το φύλο (οι άνδρες έχουν πιο αυξημένο μεταβολισμό σε σχέση με τις γυναίκες), το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και τη διατροφή μας.

Όσον αφορά τη διατροφή έχουν τελευταία εντοπιστεί αρκετοί διατροφικοί παράγοντες που φαίνεται ότι επηρεάζουν και μάλιστα προάγουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μια σημαντική κατηγορία συστατικών που σχετίζονται με την ενίσχυση του μεταβολισμού είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και στην παραγωγή ενέργειας. Αποτελούν μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από τη διατροφή. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12.

Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, που λαμβάνονται μέσω της τροφής, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Η έλλειψή τους, λόγω μειωμένης πρόσληψης διαιτητικών πηγών τους μπορεί να μειώσει και το ρυθμό του μεταβολισμού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να καλύπτουμε καθημερινά τις ανάγκες μας σε βιταμίνες συμπλέγματος Β καταναλώνοντας τρόφιμα που τις περιέχουν. Και ένα από αυτά είναι τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας λόγο των σύνθετων υδατανθράκων που περιέχουν. Παράλληλα βοηθούν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, λόγω των φυτικών τους ινών. Κάτι ωστόσο που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού.

Το γεγονός αυτό κατά βάση οφείλεται στο ότι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β. Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες συμπλέγματος Β ενός τυπικού πρωινού που περιλαμβάνει 125 ml αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μερίδα 30 γραμμαρίων δημητριακών ολικής αλέσεως:

Αν λοιπόν θέλετε ο μεταβολισμός σας να λειτουργεί στο μάξιμουμ πέρα από τακτική σωματική άσκηση και γενικότερη σωστή διατροφή έχετε και ένα καλό λόγο για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας.

 

Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης

Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Διαβάστε επίσης

Ο αντίκτυπος της ακμής στις γυναίκες – Οι σύγχρονες λύσεις

Κ. Μητσοτάκης: Ο «Ευαγγελισμός» και το άλμα ανακούφισης των ασθενών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.