Η Δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στον εντοπισμό των ερεθισμάτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα πολλών διαφορετικών αυτοάνοσων διαταραχών.
Δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου δεν είναι μια δια βίου αλλαγή. Αντίθετα, είναι μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα κατά την οποία αφαιρούνται από το διαιτολόγιο ορισμένα τρόφιμα, με σκοπό να προσδιορισθούν ποιες τροφές μπορεί να επηρεάζουν το αυτοάνοσο νόσημα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο εντοπισμός περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να επιτρέψει σε έναν ασθενή να μειώσει ή να διακόψει ορισμένα φάρμακα.
Μελέτες έχουν χαρακτηρίσει τη δίαιτα αυτοάνοσου πρωτοκόλλου ως μια επιτυχημένη παρέμβαση για πολλές διαφορετικές αυτοάνοσες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto (HT).
Τι είναι η Δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου;
Η διατροφή ΔΑΠ είναι επίσης γνωστή ως δίαιτα κυνηγού-τροφοσυλλέκτη. Περιλαμβάνει την εξάλειψη πολλών επεξεργασμένων τροφίμων και προωθεί τα τρόφιμα που έτρωγαν οι παλαιολιθικοί άνθρωποι. Η δίαιτα έχει σκοπό να μειώσει τη φλεγμονή στο έντερο και να δώσει χρόνο στον οργανισμό να επουλωθεί. Οι τροφές που έχουν αφαιρεθεί επανεισάγονται σιγά σιγά. Τα τρόφιμα που προκαλούν δυσάρεστες ανοσολογικές αποκρίσεις μπορούν να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν από τη διατροφή.
Τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη δίαιτα ΔΑΠ περιλαμβάνουν τα λεγόμενα λαχανικά νυχτολούλουδου (πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές), επεξεργασμένα κρέατα, πρόσθετα τροφίμων, καφέ και δημητριακά. Μια δίαιτα πλούσια σε μη επεξεργασμένα κρέατα, λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ενθαρρύνεται κατά τη φάση συντήρησης της δίαιτας.
Ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η δίαιτα εισήχθη σε τρεις φάσεις:
Φάση εξάλειψης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες απέκλεισαν τροφές που συνήθως πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση. Τα τρόφιμα εξαλείφθηκαν σταδιακά.
Φάση συντήρησης. Κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης των 5 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες απέφευγαν όλα τα τρόφιμα που είχαν αφαιρεθεί και ακολούθησαν τη δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου.
Σταδιακή φάση επανεισαγωγής. Στην τελευταία φάση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες επανέφεραν σιγά σιγά ομάδες τροφίμων, ένα φαγητό τη φορά. Αυτό επέτρεψε στους συμμετέχοντες να παρακολουθούν τις φυσιολογικές τους αποκρίσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα άτομα μπορούσαν να ανακαλύψουν ποιες ομάδες τροφίμων πυροδοτούσαν τα συμπτώματά τους. Τα τρόφιμα που προκάλεσαν μια αυτοάνοση απόκριση μπορούν να αποφευχθούν ή να καταναλωθούν μόνο περιστασιακά.
Σε αυτή τη μελέτη, το 73% των συμμετεχόντων στη μελέτη πέτυχαν κλινική ύφεση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μέχρι την 6η εβδομάδα και παρέμειναν σε ύφεση κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης. Αυτή η μελέτη δεν παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέσω της σταδιακής επανεισαγωγής των ομάδων τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη είχαν την υποστήριξη ενός προπονητή υγείας, διαιτολόγου και άλλων συμμετεχόντων μέσω ομάδας του Facebook. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης συμβουλές για τη μείωση του στρες, την αύξηση της άσκησης και την υγιεινή του ύπνου. Όλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν παράγοντες για την επίτευξη ύφεσης.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους μετά τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχο πρόγραμμα. Το 70% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφερε ύφεση των συμπτωμάτων και μείωση της χρήσης φαρμάκων μετά την εφαρμογή της δίαιτας Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου.
Μια άλλη μελέτη ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τα συμπτώματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 62% των συμμετεχόντων που ξεκίνησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσαν τους τίτλους αντισωμάτων του θυρεοειδούς και άλλους δείκτες θυρεοειδικής νόσου.
Είναι βιώσιμη αυτή η δίαιτα;
Αν και η συγκεκριμένη δίαιτα φαίνεται να είναι αποτελεσματική, μπορεί να είναι περιοριστική και δύσκολη. Οι συμμετέχοντες που εγκατέλειψαν τη δίαιτα ανέφεραν ότι ήταν δύσκολο να ακολουθηθεί όταν τρώει κανείς έξω ή ταξιδεύει, ο προγραμματισμός γευμάτων ήταν χρονοβόρος και η παρακολούθηση της δίαιτας δημιουργούσε άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις.
Διαβάστε επίσης
Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες
Επιθανάτιες εμπειρίες: Οι ασθενείς τις περιγράφουν και οι γιατροί τις καταγράφουν σε μεγάλη έρευνα