Την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής διαχείρισης της χρόνιας νεφρικής νόσου από τις υπηρεσίες και τους επιστήμονες υγείας στη χώρα μας, διαπιστώνει σε νέα του έκθεση το Economist Impact, με την συνδρομή της AstraZeneca.
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΝ), η οποία επηρεάζει έναν στους δέκα ενήλικες στην Ευρώπη, είναι μια νόσος που παραμένει υποδιαγνωσμένη ωστόσο τείνει να γίνει μια σύγχρονη επιδημία και για τα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης του Economist Impact, με την υποστήριξη της AstraZeneca, αναδεικνύεται το αυξανόμενο φορτίο της στην Ελλάδα ως μία σύγχρονη «επιδημία» και την επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης.
Την ίδια στιγμή η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών υγείας με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση που θα συμβάλουν στη βέλτιστη διαχείριση της νόσου.
Τα ευρήματα της έκθεσης του Economist Impact
Η συχνότητα εμφάνισης της ΧΝΝ είναι μεγαλύτερη από άλλες, πιο ευρέως γνωστές ασθένειες και αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικοοικονομικό φορτίο2, ωστόσο εξακολουθεί να είναι υποδιαγνωσμένη3. Η ΧΝΝ επηρεάζει περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα ενώ έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς εισαγωγής νέων ασθενών σε θεραπείες νεφρικής υποκατάστασης.
Η έκθεση παραθέτει προτάσεις στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση του φορτίου της ΧΝΝ και σε πολλαπλά οφέλη για ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και το σύστημα υγείας. Ορισμένες από αυτές τις συστάσεις περιλαμβάνουν:
Προτεραιοποίηση της ΧΝΝ και χάραξη ενιαίας στρατηγικής και ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικών για τη διαχείριση της ΧΝΝ
Καταγραφή κατευθυντήριων οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση της ΧΝΝ
Διεύρυνση του μητρώου ασθενών με ΧΝΝ σε όλα τα στάδια της νόσου και όχι μόνο για τους ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου
Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και αξιοποίηση δεδομένων και λειτουργιών του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Ανάπτυξη συστήματος καταγραφής ηλεκτρονικών φακέλων υγείας (EHR)
Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην περίθαλψη ασθενών με ΧΝΝ και του γενικού πληθυσμού
Προγράμματα πρόληψης με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, που επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση και καλύτερη μακροχρόνια διαχείριση όσων πάσχουν από τη νόσο αλλά και συμβολή στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας
Η έκθεση, που εντάσσεται στα πλαίσια μίας ευρείας μελέτης, διεξήχθη από το Economist Impact σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://impact.economist.com/perspectives/health/chronic-kidney-disease.
Χρόνια Νεφρική Νόσος
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος, είναι μια σοβαρή, εξελικτική κατάσταση, που επηρεάζει σχεδόν 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Χαρακτηρίζεται από μειωμένη νεφρική λειτουργία (που φαίνεται από μειωμένο εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR) ή δείκτες νεφρικής βλάβης, ή και τα δύο, για τουλάχιστον τρεις μήνες).
Οι πιο συχνές αιτίες της είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η σπειραματονεφρίτιδα. Σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα των ασθενών και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών (CV) συμβάντων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια (HF) και πρόωρο θάνατο.
Στο πιο προχωρημένο και σοβαρό στάδιο, γνωστό ως νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESKD), η νεφρική βλάβη και η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας έχουν προχωρήσει σε σημείο, που απαιτείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Η πλειονότητα των ασθενών με ΧΝΝ είναι πιο πιθανό να πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια πριν φτάσουν στην ESKD9.
Economist Impact
Η έκθεση του Economist Impact, με την υποστήριξη της AstraZeneca, παρουσιάζει τα ευρήματα μιας εις βάθος έρευνας για την κατανόηση του φορτίου της ΧΝΝ στην Ελλάδα και την εξεύρεση λύσεων, όπως η στοχευμένη αλλαγή πολιτικής, που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν το αυξανόμενο κοινωνικό-οικονομικό φορτίο της ΧΝΝ.
Η έρευνα βασίζεται σε ένα εμπεριστατωμένο ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήγαγε ο Economist Impact σε 10 ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. Έχουν εκπονηθεί εκθέσεις για τα συγκεντρωτικά ευρήματα σε όλες τις χώρες, καθώς και για κάθε μεμονωμένη χώρα.
Αυτή η λευκή βίβλος είναι ένα από τα παραδοτέα ενός ευρύτερου έργου του Economist Impact, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca.
Διαβάστε επίσης
Μεγάλη διασπορά της COVID-19 στην κοινότητα – 1η σε κρούσματα στους άνω των 65 η Ελλάδα