Κρυστάλλωσε το μέλι; Πριν το πετάξεις, δες πού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

Το μέλι κρυσταλλώνεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξεις το βάζο, όταν συμβεί αυτό. Ευτυχώς η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει αρνητικά τη γεύση ή την ποιότητα του μελιού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Zeke Freeman, ιδρυτή της εταιρείας μελιού Bee Raw, το μερικώς ή πλήρως κρυσταλλωμένο μπορεί να έχει πιο πλούσια γεύση.

Σύμφωνα με τον Freeman, η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα που έχουν τα όλα τα μέλια, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης. Οφείλεται στη συμπύκνωση των μορίων της γλυκόζης, οπότε και δημιουργούνται κρύσταλλοι.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, η υγρασία (περιεκτικότητα σε νερό), η παρουσία μικροσωματιδίων στο μέλι (γύρη, υπολείμματα κεριού) και η θερμοκρασία διατήρησης.

Γενικά, όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη υγρασία περιέχει ένα μέλι, τόσο πιο γρήγορα αυτό θα κρυσταλλώσει.

Επίσης, το αφιλτράριστο μέλι θα κρυσταλλώσει πιο γρήγορα, καθώς τα σωματίδια που περιέχει λειτουργούν ως πυρήνες κρυστάλλωσης. Τέλος, η θερμοκρασία των 14 οC είναι η ευνοϊκότερη για την κρυστάλλωση, και συνεπώς το μέλι θα πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες ή μικρότερες από αυτή.

Έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις το κρυσταλλωμένο μέλι

Χρησιμοποίησε το αντί για ζάχαρη στο ψήσιμο. Αντικαθιστά τη ζάχαρη στα αρτοσκευάσματα. Επειδή έχει λιγότερη υγρασία από το παραδοσιακό, δεν θα χρειαστεί να κάνεις τόσες προσαρμογές στα υγρά στοιχεία της συνταγής σου, διατηρώντας παράλληλα την κλασική γλυκύτητα του μελιού. Ξεκίνα με ¾ φλιτζάνι κρυσταλλωμένο μέλι για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη και δες το πόσο θα προσθέσεις στην πορεία κρίνοντας από το αποτέλεσμα.

Χρησιμοποίησε το ως επικάλυψη για τοστ

Το υπέροχο με το κρυσταλλωμένο μέλι είναι ότι μπορείς να το απλώσεις χωρίς να στάξει παντού. Άλειψε το σε φρυγανισμένο ψωμί με φρούτα, κατσικίσιο τυρί ή φρέσκες ντομάτες για ένα γλυκό και αλμυρό σνακ χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Κάνε scrub

Το μέλι βοηθά στο “κλείδωμα” της υγρασίας, που σημαίνει πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κρυσταλλωμένο, ως απολεπιστικό για το σώμα ή τα μαλλιά σου – η ελαφρώς χοντρή υφή της ζάχαρης είναι ένας φυσικός τρόπος να απομακρύνεις τις ακαθαρσίες από το τριχωτό της κεφαλής ή το δέρμα σου.

Πάνω από ένα μπολ πρωινού

Το κρυσταλλωμένο μέλι έχει εξίσου καλή γεύση με το παραδοσιακό, σε συνδυασμό με τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή το πλιγούρι βρώμης.

Ανακάτεψε το στο τσάι

Μόλις λιώσει στο ζεστό τσάι, οι κρύσταλλοι εξαφανίζονται. Τόσο απλά!

Διαβάστε επίσης

Μπορείτε να εμπιστευτείτε τη μύτη σας για το φαγητό, που είναι μέρες στο ψυγείο;

Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου, ιδίως στις γυναίκες

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.