Κι όμως υπάρχουν άτομα που σε αυτά τα τρία χρόνια της πανδημίας και παρά τη χαλάρωση των μέτρων δεν έχουν κολλήσει καθόλου κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Γεωργιάδη, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο όρος NOVIDS δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτούς, για να δείξει αυτούς που στα σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας, δεν κόλλησαν, κατάφεραν να μείνουν αλώβητοι σε όλες τις παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Στην ουσία προκύπτει από τα NO-(CO)VID = NOVID ή αλλιώς λέγονται και never covid (πληθυντικός, novids). Τελικά τι συμβαίνει με αυτούς; Είναι άτρωτοι, κρύβει κάτι αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων ή είναι θέμα συγκυρίας ή ίσως και τύχης; Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα;
Σίγουρη και ξεκάθαρη απάντηση με επιστημονική τεκμηρίωση δεν υπάρχει., αναφέρει ο κ.Γεωργιάδης. Φαίνεται όμως από μελέτες που έχουν γίνει ότι ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και αυτοί οι παράγοντες είναι:
- Ο εμβολιασμός και μάλιστα ο πλήρης εμβολιασμός και στους σωστούς χρόνους των αναμνηστικών δόσεων
- Ο γενετικός παράγοντας, δηλαδή μια γενετική κληρονομιά που έχει ο καθένας μας και μπορεί αυτή λόγω κάποιων γονιδίων να κάνει κάποιους πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον ιό, ενώ κάποια άλλα γονίδια μπορεί να μας προστατεύουν.
Ας πούμε δυο παραδείγματα που έχουν μελετηθεί:
Τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό (σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες)
Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες φαίνεται πως λόγω ευαισθητοποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορωνοϊό
Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκε ότι τα άτομα που στο DNA έχουν το γονίδιο HLA-DQB1*06, μετά από εμβολιασμό είχαν μεγαλύτερη ανοσολογική ανταπόκριση και παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων αλλά και αυξημένη απόδοση Β-κυττάρων μνήμης. Έτσι λοιπόν, η ομάδα με αυτό το γονίδιο, μετά τον εμβολιασμό και αποδεδειγμένο με PCR-test, είχε στατιστικά πολύ λιγότερες μολύνσεις
Τήρηση των μέτρων προστασίας
Η τήρηση των μέτρων προστασίας και κυρίως η μάσκα, αλλά και η αποφυγή χώρων με μεγάλο κίνδυνο μεταδοτικότητας, αποφυγή ταξιδιών, αποφυγή πλήθους και μέσων μαζικής μεταφοράς, τήρηση αποστάσεων κλπ. έχει φανεί ότι δρουν αποτρεπτικά και μας προστατεύουν από ενδεχόμενη μόλυνση με τον ιό. Κάποιοι είναι πιο αυστηροί και κάποιοι λιγότερο. Φαίνεται ότι οι NOVIDS ανήκουν περισσότερο σε αυτούς που προσέχουν περισσότερο, λέει ο Νικόλαος Γεωργιάδης.
Εργασία από το σπίτι
Φαίνεται ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι τους, αυτό τους βοήθησε καθώς λειτούργησε και λειτουργεί σαν ένας κυρίαρχος παράγοντας προστασίας. Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα γνωστά, όπως ηλικία και υποκείμενα νοσήματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ανοσολογική απάντηση, η προσωπική υγιεινή κλπ.
Τελικά, όλοι οι NOVIDS δεν είναι σίγουρο ότι δεν έχουν κολλήσει τον ιό, γιατί κάποιοι από αυτούς πιθανώς να έχουν μολυνθεί και να έμειναν ασυμπτωματικοί και να μην κατάλαβαν ποτέ ότι μολύνθηκαν. Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 70% έχει μολυνθεί με τον ιό. Στην Ελλάδα γύρω στο 50% έχει αποδεδειγμένο θετικό test, οπότε σίγουρα υπάρχει και κάποιο ακόμα ποσοστό που δεν έχει ελεγχθεί γιατί δεν το ξέρει ότι έχει μολυνθεί.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η γενετική μας σύνθεση παίζει ρόλο σημαντικό τόσο στην πιθανότητα της μόλυνσης με τον ιό, όσο και στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μας στη νόσο ή στον εμβολιασμό. Ίσως η διαλεύκανση αυτών των μηχανισμών να βοηθήσει στην παρασκευή νέων εμβολίων πιο αποτελεσματικών για όλους.
Ο εμβολιασμός παρά τις κάποιες αποτυχίες που έδειξε στα καινούργια στελέχη του κορωνοϊού (παραλλαγή Όμικρον), εξακολουθεί να είναι ο κύριος προστατευτικός πυλώνας για την άμυνά μας, μαζί όμως με τα μέτρα προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας και ό,τι άλλο περνάει από το χέρι μας για τη μείωση του κινδύνου. Σε όλα αυτά σίγουρα και ο παράγοντας τύχη αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι και πολλοί από τους NOVIDS ήταν απλά πολύ τυχεροί.