Πώς να αποθηκεύσετε και να ξαναζεσταίνετε τη σπιτική σούπα με ασφάλεια

Μία σπιτική σούπα που σας περιμένει στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα, είναι για πολλούς ανεκτίμητη αξία. Η παρασκευή σούπας μπορεί να είναι κάπως κουραστική για κάποιους. Για άλλους είναι ώρα για διαλογισμό, ενώ ψιλοκόβουν τα υλικά και στη συνέχεια στέκονται πάνω από την κατσαρόλα μυρίζοντας κάθε συστατικό. Μόλις προστεθεί το υγρό (ζωμός ή νερό) και το μαγείρεμα είναι σε εξέλιξη, μπορείτε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη δουλειά, αλλά τα υπέροχα αρώματα του γεύματος που έχετε ετοιμάσει θα αρχίσουν να αναδύονται σε όλο το σπίτι.

Γιατί η σπιτική σούπα είναι καλύτερη

Τα οφέλη της σπιτικής σούπας είναι πολλά: Εσείς ελέγχετε τη λίστα συστατικών, χρησιμοποιώντας ακριβώς ό,τι σας αρέσει και αφήνοντας έξω ό,τι δεν σας αρέσει και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστατικά που γνωρίζετε ότι είναι καλά για εσάς. Φυσικά, είναι και πιο οικονομικό από το να αγοράζεις προπαρασκευασμένη σούπα. Και απλά σκεφτείτε πόσο ικανοποιημένοι θα νιώσετε μόλις βάλετε την πρώτη κουταλιά στο μπολ σας και βάλετε λίγο στο ψυγείο για αργότερα μέσα στην εβδομάδα ή στην κατάψυξη για μια μέρα, όταν χρειάζεστε λίγο επιπλέον χρόνο.

Είτε φτιάχνετε απόθεμα από το μηδέν είτε χρησιμοποιείτε αγορασμένη από το κατάστημα, αξίζει τον κόπο να φτιάξετε τη δική σας σούπα και απλά να μπείτε στην κουζίνα και να την ετοιμάσετε. Οι μερίδες – μία, δύο ή περισσότερες – μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μια χειμωνιάτικη μέρα. Το κόλπο είναι να ξέρεις πώς να τη συσκευάσεις για αναθέρμανση με τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο.

Πόσο καιρό μπορείτε να αποθηκεύσετε την σπιτική σούπα;

Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι μερικές σούπες διατηρούνται σχεδόν μια εβδομάδα στο ψυγείο. Αν υποθέσουμε ότι το ψυγείο σας είναι στους 4 βαθμούς ή χαμηλότερα, η διάρκεια αποθήκευσης εξαρτάται πραγματικά από δύο πράγματα: τι περιέχει η σούπα και πόσο αποτελεσματικά ψύχθηκε, σύμφωνα με το marthastewart.com. Πολλές συνταγές θα σας δώσουν ένα συντηρητικό χρονικό διάστημα αποθήκευσης, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε να εμπιστεύεστε τη μύτη και τους γευστικούς κάλυκες σας και να είστε πάντα σε εγρήγορση για άσχημες μυρωδιές και ξινίλες.

Στο ψυγείο

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι η σούπα μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για περίπου τρεις ημέρες, αλλά θα πρέπει πάντα να δοκιμάζετε το πιάτο σας πριν αποφασίσετε να το ξαναζεστάνετε. Μια διαυγής σούπα με βάση τα λαχανικά με κάποια οξύτητα, όπως οι ντομάτες, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η κοτόσουπα διαρκεί συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες. Οι κρεμώδεις σούπες πιθανότατα θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και η σούπα θαλασσινών δύο ή τρεις ημέρες.

Στην κατάψυξη

Ανάλογα με τα συστατικά της σούπας σας, μια κατεψυγμένη σπιτική σούπα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Όπως και με τις αποθηκευμένες σούπες στο ψυγείο, εμπιστευτείτε τη μύτη σας μετά την απόψυξη. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία, καλύτερα να την πετάξετε.

Ψύξη και προετοιμασία σπιτικής σούπας για αποθήκευση

Το κλειδί για την ασφαλή ψύξη και ζέσταμα των τροφίμων είναι η ταχύτητα. Αυτό είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί όταν έχετε μικρές ποσότητες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της σούπας, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να κρυώσει—και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος αλλοίωσης.

Τοποθετήστε ένα δοχείο σούπας σε ένα μεγαλύτερο δοχείο και γεμίστε το με παγωμένο νερό για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τη σούπα. Ανακατεύετε από καιρό σε καιρό καθώς κρυώνει για να επιταχύνετε τα πράγματα. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, η σούπα μπορεί να χωριστεί, να καλυφθεί και να παγώσει ή να καταψυχθεί. Μην το καλύπτετε μέχρι τότε, αυτό θα επιβραδύνει μόνο τον χρόνο ψύξης.

Σπιτική σούπα στην κατάψυξη και απόψυξη

Δεν πρέπει να καταψύχονται όλα τα είδη σούπας. Αυτά που φτιάχνονται με κρέμα ή γάλα, σβολιάζουν αν παγώσουν. Εάν θέλετε να καταψύξετε μια σούπα που περιέχει ζυμαρικά, ρύζι ή άλλους κόκκους, περιμένετε να προσθέσετε αυτά τα συστατικά μέχρι να ξαναζεσταίνετε και να σερβίρετε τη σούπα, διαφορετικά η υφή των ζυμαρικών και του ρυζιού θα γίνει χυλώδης με την κατάψυξη και την απόψυξη.

Φροντίστε να μην γεμίσετε υπερβολικά το δοχείο καθώς η σούπα θα διασταλεί καθώς παγώνει. Αφήστε περίπου 2-2,5 εκατοστά κενό μεταξύ της σούπας και της κορυφής του δοχείου. Και πάντα ετικέτα! Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε ποια είναι η σούπα που θέλετε να ξεπαγώσετε αντί να προσπαθήσετε να μαντέψετε ανάμεσα σε δύο παρόμοια δοχεία στην κατάψυξη.

Η απόψυξη πρέπει να γίνεται πάντα στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Θυμηθείτε ότι μια μεγάλη κατσαρόλα σούπας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μια νύχτα για να ξεπαγώσει στο ψυγείο. Ποτέ μην ξεπαγώνετε τη σούπα αφήνοντάς την στον πάγκο. Επίσης, μην ξαναζεσταίνετε μια μερίδα περισσότερες από μία φορές—απλώς βγάλτε ό,τι θα φάτε και κρατήστε το υπόλοιπο κρύο.

Ζεσταίνοντας τη σούπα

Η σούπα ζεσταίνεται εύκολα, είτε στην εστία είτε στο φούρνο μικροκυμάτων. Ένας εύχρηστος κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι εάν ξαναζεστάνετε ένα ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος ή σούπας, αφήστε το να βράσει για τρία λεπτά για να είστε σίγουροι ότι θα σκοτώσετε τυχόν επιβλαβή βακτήρια. Οι σούπες είναι, κατά κάποιο τρόπο, τα πιο ευέλικτα τρόφιμα όσον αφορά την αποθήκευση και την επαναχρησιμοποίηση, επειδή μπορούν να βράσουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να καούν. Αυτό είναι πιο δύσκολο να γίνει με σούπες που είναι παχύρρευστες με αλεύρι ή κρέμα, ή αυτές που έχουν κυρίως θαλασσινά. Μπορεί να μειωθούν υπερβολικά, να γίνουν πολύ αλμυρά, παχιά ή θολά. Εφόσον πιστεύετε ότι η σούπα δεν μυρίζει ή δεν έχει γεύση όταν τη βγάλετε από το ψυγείο, αφήστε τη να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατέψτε καθώς σιγοβράζει για άλλα τρία λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Φέτος θα είναι η χειρότερη εποχή γρίπης μετά την πανδημία του 2009

Ψηφιακή μαστογραφία με έγχυση σκιαγραφικού: Νέο όπλο στη διαγνωστική φαρέτρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.