Οι περισσότεροι κοιμούνται με πάπλωμα και η κουβέρτα για πολλούς μπορεί να είναι καταχωνιασμένη σε κάποιο πατάρι ή την αποθήκη.
Ωστόσο, Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν ότι η χρήση μιας βαριάς κουβέρτας μπορεί φυσικά να ενισχύσει μια βασική ορμόνη ύπνου, για καλύτερο και πιο γρήγορο ύπνο.
Μια μικρή σουηδική μελέτη βρήκε στοιχεία αυξημένης μελατονίνης σε υγιείς ενήλικες, που χρησιμοποιούσαν μια βαριά κουβέρτα πριν τον ύπνο.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πολλές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη του να ξαπλώνεις κάτω από μια βαριά κουβέρτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία διεξήγαγαν μια μικρή μελέτη για να ανακαλύψουν εάν η χρήση μιας βαριάς κουβέρτας -σε σύγκριση με τη χρήση μιας ελαφριάς κουβέρτας- μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση των χημικών ουσιών που προάγουν τον ύπνο, όπως η μελατονίνη και η ωκυτοκίνη, και να μειώσει τους μηχανισμούς που σχετίζονται με το στρες, όπως η παραγωγή κορτιζόλης και η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που μπορεί να βλάψουν τον ύπνο.
Η μελέτη για την κουβέρτα
Είκοσι έξι νέοι, υγιείς ενήλικες (15 άνδρες και 11 γυναίκες) συμμετείχαν στη μελέτη.
Σε μια συνεδρία καλύφθηκαν με μια βαριά κουβέρτα (που ζύγιζε περίπου το 12% του σωματικού τους βάρους) για μία ώρα πριν τον ύπνο, και κοιμήθηκαν για περίπου 8 ώρες.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σάλιου κατά τη διάρκεια της ώρας πριν τον ύπνο για να μετρήσουν τις αλλαγές στη μελατονίνη και τις συγκεντρώσεις άλλων ορμονών.
Σε άλλη συνεδρία, οι συμμετέχοντες καλύφθηκαν με μια ελαφριά κουβέρτα (2,4% του σωματικού τους βάρους) για τη νύχτα.
Αν και δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ωκυτοκίνης, κορτιζόλης, δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, υποκειμενικών αισθήσεων υπνηλίας ή συνολικής διάρκειας ύπνου των συμμετεχόντων, παρατήρησαν ωστόσο ότι όταν οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν κάτω από πιο βαριά κουβέρτα για μια ώρα πριν τον ύπνο, παρουσίασαν περίπου 32% αύξηση στη συγκέντρωση μελατονίνης στο σάλιο σε σύγκριση με την χρήση της ελαφρύτερης κουβέρτας.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από την επίφυση του εγκεφάλου και εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων στρες και του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης (ή του κιρκάδιου ρυθμού).
Η ίδια η μελατονίνη δεν σε κοιμίζει σαν μαγικό ηρεμιστικό. Αντίθετα, η απελευθέρωσή της, που προκαλείται από τη μείωση του φωτός στο τέλος της ημέρας, δίνει σήμα στα υπόλοιπα συστήματα ύπνου του σώματος να σας ξυπνήσουν όταν πρέπει. Η μελατονίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση και τη διατήρηση ενός βέλτιστου κιρκάδιου ρυθμού, του φυσικού και μοναδικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας. Ενώ το σώμα παράγει τη δική του μελατονίνη σε νυχτερινή βάση για να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία έναρξης του ύπνου, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ληφθεί μελατονίνη από εξωτερικές πηγές—ορισμένες τροφές (όπως η τάρτα με κεράσια και το αγελαδινό γάλα,
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που προτείνει ότι η χρήση μιας βαριάς κουβέρτας μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντική απελευθέρωση μελατονίνης πριν τον ύπνο», αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να «διερευνηθεί εάν παρατηρείται η διεγερτική επίδραση στην έκκριση μελατονίνης σε νυχτερινή βάση όταν χρησιμοποιείται συχνά μια πιο βαριά κουβέρτα για εβδομάδες έως μήνες.”
Αν και αυτή η μελέτη είναι αρκετά μικρή, είναι απλώς ένα πρώτο βήμα για την εξερεύνηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία από μία κουβέρτα, αναφέρει το realsimple.com.
Διαβάστε επίσης
Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σήμερα
46χρονη γέννησε, μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, που είχε καταψύξει πριν 20 χρόνια