Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων Ζωή Ράπτη, κήρυξε σήμερα Δευτέρα (10/10) την έναρξη του 1ου Διεθνούς forum για το Wellbeing, με τίτλο «H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών» που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Κατά την κήρυξη των εργασιών, η Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη «δεύτερη σιωπηλή πανδημία», αυτή της ψυχικής υγείας, τις δράσεις και τα προγράμματα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Όπως είπε η κα Ράπτη, η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του υπουργείου Υγείας.
Στην χώρα μας, ανέφερε η κα Ράπτη , οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν χρόνια υποχρηματοδοτούμενες.
Γι’ αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και μετά το πέρας αυτής.
Αυτά τα δύο χρόνια, καταφέραμε:
Α) να ενισχύσουμε το ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση,
Β) να νομοθετήσουμε καινοτόμες υπηρεσίες, και
Γ) να δημιουργήσουμε νέες δομές και προγράμματα που απαντούν στις νέες αναδυόμενες ανάγκες μας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού μας, δώσαμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας.
• Ενισχύσαμε άμεσα το ΕΣΎ με μόνιμους και επίκουρους Ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους.
• Νομοθετήσαμε 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας.
• Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χρηματοδότηση νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.
Έτσι, σήμερα, δημιουργούμε 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες.
Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά τον γενικό πληθυσμό .
Στο σχεδιασμό μας έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία, και την κακοποίηση.
• Ήδη από την έναρξη της πανδημίας, λειτουργούμε την 24ωρη, δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, που έως σήμερα έχει λάβει πάνω από 450.000 κλήσεις.
• Είναι αλήθεια ότι παιδιά και οι έφηβοι αναδείχθηκαν ως μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία.
Για την υποστήριξη τους, παράλληλα με τις νέες δομές, αναπτύσσουμε και εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες.
• Νομοθετήσαμε για πρώτη φορά και δημιουργούμε 8 Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές.
• Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων μας με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες, όπως:
– Στο «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» Νοσοκομείο Πάτρας,
– Στην Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», και δημιουργησαμε
– Την πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο».
– Επενδύσαμε σε διεθνείς συνεργασίες για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα παιδιά μας.
Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το “Child Mind Institute” της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.
Νομοθετήσαμε και λειτουργούμε άμεσα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμιά μας για την ψυχολογική υποστήριξή τους, το πρώτο από τα οποία θα δημιουργηθεί στο ΠΑΔΑ.
• Μία άλλη ομάδα με μεγάλο ψυχικό κόστος από την πανδημία ήταν οι ηλικιωμένοι μας που βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά, και κατάθλιψη.
Για την υποστήριξή των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους, δημιουργούμε νέες δομές και προγράμματα για την άνοια και το αλτσχάιμερ σε όλη τη χώρα.
Εγκαινιάσαμε τη λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
Αναπτύσσουμε Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας.
• Η πανδημία, επίσης, μας οδήγησε στη αύξηση χρήσης ψηφιακών εργαλείων, για την εξ αποστάσεως παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας, τη συνταγογράφηση, και την έκδοση πιστοποιητικών.
Σήμερα, αναπτύσσουμε Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ξεκινώντας από το Καστελόριζο και τη Σύμη, και συνεχίζουμε σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικής, ενώ ήδη, λειτουργούμε Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικης και Τηλεψυχιατρικής στη 2η Υγειονομική μας Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων.
Μέσα στο 2022, δεχθήκαμε 1214 ραντεβού, εκ των οποίων 493 αφορούν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.
• Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις μονάδες ψυχικής υγείας, δημιουργήσαμε ψηφιακό χάρτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο οποίος είναι αναρτημένος στο site του Υπουργείου.
Ένα ακόμη δίδαγμα της πανδημίας ήταν η ενίσχυση της διασύνδεσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες των Δήμων.
Στις φυσικές καταστροφές που ταλαιπώρησαν τη χώρα μας, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί στην Αττική, την Ελασσόνα, την Εύβοια και την Κρήτη, παρείχαμε άμεση και επί τόπου ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες, με κινητά κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε στενή συνεργασία με τα Τοπικά Κέντρα Υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Τέλος, για να πλαισιώσουμε τους στόχους και τις πολιτικές μας, δημιουργήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση στη φωνή και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.
Ψυχική Υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα
Σύμφωνα με τον WHO Mental Health Atlas, μόνο μία στις 3 χώρες της περιοχής της Ευρώπης έχει Εθνική Στρατηγική για την ψυχική υγεία που εναρμονίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κλείνοντας, η κα Ράπτη τόνισε ό,τι η πανδημία ήταν αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε, περισσότερο από ποτέ, ότι η επένδυση στις συνεργασίες μας ενδυναμώνει περισσότερο και αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την έξοδο από αυτή την κρίση.
Σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μας πρωτοπορεί καθώς Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης ως «θεραπευτικής», και την υιοθέτηση της «πολιτιστικής συνταγογράφησης».
Διαβάστε επίσης
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας : 1 δισ. άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική πάθηση